Teatrul de stat din Arad, o clădire monument istoric şi simbol pentru oras, este pericol public. Bucăţi de tencuială se desprind de pe imobil, astfel că a fost împrejmuit cu bandă pentru protecţia trecătorilor. O reabilitare completă nu intră momentan în discuție, din cauza lipsei de fonduri. Tocmai de aceea, Primăria din Arad vrea să depună un proiect pentru accesarea de bani de la Uniunea Europeană, aproape 17 milioane de lei pentru renovare. Ultima reabilitare a teatrului din Arad aavut loc în urmă cu 56 de ani după unincendiu care a mistuit clădirea. De atunci autorităţile nu au făcut decît mici reparaţii, aşa că nu e de mirare că bucăţi întegi din partea superioară au început să se desprindă.
Tot ce au făcut reprezentanţii teatrului a fost să împrejmuiască imobilul cu bandă ca să-i protejeze pe trecători.
„În momentul de faţă suntem în procedură de obţiere a autorizaţiei privind ridicarea schelelor pentru punerea în siguranţă a acestor treceri, care sunt treceri limitate. După cum vedeţi, ceea ce am putut să realizăm este să semnalizăm cu benzi”, explică Bogdan Costea, directorul Teatrului de Stat Arad.
Primăria Arad, de care aparține teatrul, spune că a alocat fonduri pentru reparaţii, 200.000 de lei anul acesta, însă rezultatele nu sunt vizibile.
„De la începutul anului am bugetat teatrul pentru reparaţii curente şi întreţineri. Îmi pare rău că actuala conducere teatrului a cheltuit banii pe zugrăveli interioare. Ar fi trebuit să se gândească de la bun început la ceea ce înseamnă pericolul cetăţenilor”, completează Călin Bibarţ, viceprimarul Aradului.
Teatrul de Stat Ioan Slavici din Arad va găzdui, din 12 noiembrie Festivalul Internaţional de Teatru Clasic. Locuitorii orașului nu sunt mulţumiţi că îi vor primi pe artiştii naţionali şi internaţionali într-o clădire scorojită.
„Nu ştiu dacă au fost alocate fonduri pentru repararea teatrului anul acesta. Sperăm că va fi reparat. Ar merita Aradul să avem o clădire a teatrului foarte frumoasă.”
„Trebuie reparată. Urmează şi un festival important. Aşa îi primi pe artişti? Păi nu ar trebui aşa, dar ce să facem?! Dacă nu se poate, nu se poate.”
„Se fac reparaţii particulare, dar la obiectivele importante nu. Nu se mai ţine cont de aşa ceva.”
Clădirea Teatrului din Arad are 144 de ani vechime şi este monumnet istoric. Pentru reabilitarea faţadei, a acoperişului şi a tâmplăriei este nevoie de 16,7 milioane de lei. Autorităţille locale vor depune, chiar în această lună, un proiect pentru finanţare europeană.