Sute de copiii cu nevoi speciale experimentează în aceste zile la Timișoara emoțiile scenei. 20 de trupe din toată țara participă la Festivalul Național de Teatru pentru copiii cu cerințe educaționale speciale. Poveștile copilăriei au fost adaptate pentru ei. Toate au un final fericit. „Castravetele este un fruct dicotiledonat de culoare galben-verzui. Face parte din familia curcubitaceelor, are tulpină în formă de vrej, se înmulțește prin semințe și are 98% apă. Gata." Textul a fost făcut celebru de interpretarea lui Florin Piersic. Petrișor însă, la cei 12 ani împliniți astăzi, a reușit să se ridice la nivelul așteptarilor.
„A fost foarte fain și da, o să vreau să mă fac actor. Emoționant să vezi atâția oameni în sală? Da", spune Petrișor, elev la Școala "Paul Popescu Neveanu" Timișoara.
„Îmi place să joc în piese de teatru. Ai mai jucat? Da, am mai jucat."
Poveștile copilăriei au fost adaptate pentru cei mici și nevoile lor.
„Fetița cu chibriturile am încercat să o facem cât mai inedită, am ales o piesă de teatru cu lumini și cu umbre. Noi suntem în spatele unei cortine și ni se văd doar umbrele. Povestea a fost readaptată, un am vrut să aibă un final trist, de aceea am ales ca la sfârșit fetița să nu moară ci să plece cu o familie adoptivă. Am vrut să transmitem un mesaj pozitiv. Am lucrat câteva săptămâni”, povestește Andreea Mărgan profesor-educator, Centrul pentru Educație Incluzivă "Dumitru Ciumăgeanu.
Publicul a aplaudat prestația micilor actori.
„Păi mi-a plăcut „Ridichea cea Uriașă", "Fetița cu chibrituri".”
Integrarea copiilor cu cerințe speciale se poate face și prin intermediul unor astfel de acțiuni.
„Problema cu care ne confrontăm este legată de comunitate și aici școala are un rol deosebit pentru că atâta timp cât copiii sunt învățați de mici să îi accepte pe cei care sunt speciali, pentru că de fapt ei nu sunt foarte diferiți ci doar au nevoie de mai multă înțelegere din partea noastră, a tuturor. Astfel această integrare să fie realizată din momentul în care copiii intră în grădiniță", susține Monica Trușcă, reprezentant DGASPC Timiș.
Duminică, la finalul festivalului, micii actori vor fi premiați pentru prestația lor actoricească.