Tabără de sculptură în metal

Data publicării:
Tabără de sculptură în metal

Cea mai mare expoziţie de lucrări de artă din metal în aer liber din sud-estul Europei se va îmbogăţi cu opt lucrări de artă noi, realizate de plasticieni renumiţi din ţara noastră. La Galaţi a fost reluată după ani buni tradiţia organizării unei tabere de sculptură monumentală în metal. Artiştii lucrează zilele acestea la opt lucrări metalice de mari dimensiuni.

Timp de două săptămâni, sculptori renumiți din țară, dar și din Republica Moldova, au dat formă și sens plăcilor din metal aduse din combinatul siderurgic.

Nicolae Ovidiu, artist plastic: "În momentul în care am ridicat această lucrare de aici vă spun că am fost emoționați până la lacrimi, de ce, pentru că s-a făcut în jurul nostru o mare de oameni cărora nu le venea să creadă că acele table la care nu înțelegeau ce tot fac oamenii ăștia cu tabelele ălea acolo, a căpătat, lucrarea a căpătat un sens, mormanul acela de fiare a căpătat un sens"

Valetin Vârtosu, un artist plastic din Republica Moldova, a realizat lucrarea Dorumetrul Dorumetrelor, care reprezintă un aparat de măsurare a dorului, în cazul său al dorului de țară. A lucrat pentru prima dată în metal și este cea mai înaltă opera a sa.

Valentin Vârtosu, artist plastic: "E acest dor pentru tot ce e românesc, pentru tot ce e țara noastră. Noi artiștii ne construim simboluri din tot ce ne este drag, le aducem aici în zona noastră, în lumea noastră și tot le modelăm cumva, eee, din toată treaba asta mi-a ieșit un dorumetru care adună mai multe stări ale mele "

Ioan Tudor, director artistic Tabăra de Sculptură: "Ceea ce carcaterizează tabăra din acest an este și o anumită unitatea spirituală între artiști. Absolut toți abordează o anumită temă spirituală, a sufletului omenesc" 

Cele 8 sculpturi în metal vor fi amplasate pe faleza inferioară a Dunării. Ele vor completa cea mai mare expoziție de lucrări de artă din Europa de Est, lucrări de mari dimensiuni care au fost instalate pe malul fluviului de-a lungul anilor. Multe dintre ele, însă, sunt ascunse de vegetația abundentă.

"Sunt foarte bine venite, dar să fie cât de cât mai.....mai vizibile, mai clare, mai pe înțelesul tuturor."
"Mie absolut nu-mi plac, astea ar fi trebui să dispară. Noi ne-am obișnuit cu ele de atâta timp, dar sunt total dizgrațioase."

Tabăra de sculptură în metal de la Galați se află la cea de-a 7 ediție. Prima s-a desfășurat în 1976.

reporter: Dana Costache
operator: Ionuț Mocanu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri