Tabără de homeschooling, la Drăguș

Data publicării:
DRAGUS

Peste 600 de copii şi părinţi, care sunt şi mentori, se află de zece zile la Drăguş, în Ţara Făgăraşului, într-o tabără de homeschooling. Este vorba despre familii din toate zonele ţării, dar şi din afara graniţelor sale. Cu toţii au renunţaţ la învăţământul clasic, în care elevul stă în bancă şi învaţă de la profesor tot ce impune programa şcolară. Părinţii le oferă copiilor posibilitatea să înveţe într-o manieră distractivă, călătorind chiar, cât şi ce vor ei să ştie. În tabără, micuţii fac în fiecare zi ateleiere alături de părinţi şi se gospodăresc singuri cum ştiu mai bine.

Cine şi-ar fi închipuit că, în secolul XXI, copii crescuţi în oraşe mari, de pe toate meridianele, mai aleargă desculţi prin iarbă şi trăiesc ca în vremurile bunicilor? Ion Creangă ar fi invidios pe copiii care se află zilele acestea într-o tabără, în satul Drăguş. Vremea perfectă şi aerul curat, în peisajele idilice de la poalele munţilor, îi ţin toată ziua afară. Iar micuţii au posibilitatea să se joace, să alerge şi să înveţe prin mijloace distractive lucruri din cele mai interesante.

Copiii şi-au luat cu ei şi părinţii în tabăra care are ca scop promovarea şi înţelegerea conceptului de homeschooling, adică educaţia liberă, acasă. Aproape toţi au renunţat la şcoala tradiţională, cu program strict, ore de 50 de minute şi pauze de zece ori mai scurte şi îşi şcolesc copiii singuri sau călătoresc cu ei peste tot în lume, pregătindu-i astfel pentru viaţă. Unii au venit în România pentru că în ţările de origine acest tip de educaţie este interzis.

"Cât de populară este această formă de educaţie în Germania? Este strict interzisă! De aceea am şi ales să plecăm Călătorim deja de un an în jurul lumii şi practicăm mai mult unschooling decât homeschooling. Copiii învaţă engleză, spaniolă, în diferite ţări, matematică facem zilnic, la masă, când ne împărţim porţiile, la cumpărături...", părinte.

"Învăţăm stând la masă, practic, nu mai mult de două ore jumate. La atât se reduce timpul pe care la şcoală îl stăteau în băncuţe de la ora 8 la ora 4", părinte.

"Suntem aici pentru că fiul nostru trebuie să înceapă şcoala, la anul, în Germania; la noi sistemul educaţional este foarte restrictiv şi vrem să ştim ce alternative avem", părinte.

"Poate este greşit înţeles, câteodată, că înseamnă că îi izolăm pe copii. Dimpotrivă, încercăm să creem o cocializare, cum vedeţi aici, nu neapărat bazată pe vârstă. Nu au nevoie să le dăm noi impulsurile, trebuie să vină de la ei şi aşa formăm imaginaţia şi oameni creatori, care vor schimba lumea",  Cristian Ivan - organizatorul taberei

Fiecare zi este o nouă provocare în tabăra de la Drăguş. Părinţii sunt "arondaţi" zilnic unui atelier în funcţie de aptitudini sau pur şi simplu pentru socializare. Programul complex include ateliere de nutriţie, dans, tehnici de învăţare a limbilor străine, pictură, experimente ştiintifice, tehnici de supravieţuire şi mult, mult joc.

În tabără sunt copii de la câteva luni la 16-17 ani. Cu toţii dorm în corturi sau în rulotele care îi duc, alături de părinţi, în cele mai frumoase locuri. Practic, ei trăiesc o vacanţă continuă. Homeschoolingul este metoda prin care învaţă fără teama lecţiilor, a testelor şi examenelor, fără să le fie frică să greşească.

"Homeschooling mă atrage pentru că pot să învăţ lucruri chiar şi acasă, mă trezesc la orice oră vreau, pot să fac pauze când vreau eu şi pot să învăţ lucruri de care chiar am nevoie", copil.

"(Reporter: Care este cel mai important lucru pe care l-ai învăţat de când faci homeschooling?) Că dacă eşti liber şi ai voinţă poţi să faci orice!", copil.

Tabăra de la Drăguş este gratuită. Ea a început pe data de 10 iunie şi se va incheia în acest sfârşit de săptămână.

Reporter: Sorina Secelean/ Imagine: Richard Szabo

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
cartofi
Executivul a alocat mai mulți bani Programului de susținere a producției de cartof în acest an. Care este suma
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...