De la 1 martie 2007 Castelul Peleş şi Pelişor au fost retrocedate familiei regale a României, dar închiriate statului român.
De atunci, de administrarea castelului se ocupă Ministerul Culturii. Peleşul este, după Castelul Bran, al doilea castel din ţară ca număr de turişti care îi trec pragul anual.
Pentru fiecare metru pătrat al Castelului Peleş, Guvernul plăteşte chirie 2 lei, bani impozitaţi de ANAF. Ministerul Culturii ia însă în calcul varianta cumpărării castelului.
"Considerăm oportună cumpărarea Castelului Peleș de către statul român în cazul în care există disponibilitate din partea Casei Regale", Ministerul Culturii.
Oficialii Casei Regale spun că, până în acest moment, nu au existat discuţii pentru cumpărarea Castelului Peleş.
"Ar fi o idee extraordinară", turist.
"E o idee minunată, dar nu ştiu dacă se va concretiza . Aici au stat regii României, e foarte, foarte frumos. Aici e istoria României, de fapt", turist.
"Castelul Peleş este locul în care s-a construit România modernă. El, terenul vreau să spun, a fost cumpărat de domnitorul Carol I în 1872. În 1975 a fost pusă piatra de temelie", Elena Vijulie - jurnalist Digi24.
Statul plăteşte acum o sumă modică pentru a folosi Castelul Peleş ca muzeu. Guvernul a încheiat un contract de închiriere cu Casa Regală care se reînnoieşte din trei în trei ani. În martie, anul acesta, se vor întâlni să renegocieze contractul.
"Mă tem că, de-a lungul ultimilor 30 de ani, conflictele, negocierile, concluziile la care autorităţile au ajuns împreună cu familia regală sunt net defavorabile familiei regale", Elena Vijulie - jurnalist Digi24.
Castelul Peleş se întinde pe o suprafață de 3200 de metri pătraţi, are 160 de camere și peste 30 de băi. Anual, peste 400.000 de turişti români şi străini vizitează castelul.