Sport în sala de clasă
Dacă nu avem, improvizăm. Este o idee pusă în practică și de conducerea unuia dintre liceele mari din Timișoara. La William Shakespeare, o clasă de la etajul I a fost transformată în sală de sport. Asta pentru că unitatea de învățământ nu beneficiază de un spațiu special amenajat. „E dificil să ne desfășurăm orele în astfel de condiții", spun la unison elevii și profesorii de sport.
Cristian Tudor este profesor al Liceului William Shakespeare din Timișoara de aproape 3 decenii. Ține orele de sport pentru clasele I-IV într-o sală de la etajul I. Un spațiu de 4 ori mai mic decât cel al unei săli de sport ca la carte. La educație fizică, elevii de la Shakespeare nu bat mingea și nici nu sar prea mult pentru că i-ar deranja pe colegii lor care au clasele la parter.
"Găsim tot felul de soluții, tot felul de materiale că altfel nu e posibil. Cât mai multe materiale, culoare, mișcare, altfel nu se poate. O grămadă de materiale auxiliare pentru că spațiul e așa de mic, ei gălăgioși, clase numeroase și ca să facem față încercăm tot felul de variante, de soluții", a declarat Cristian Tudor, profesor de sport TC
Sunt și situații în care sala de sport improvizată este ocupată iar atunci, elevii din clasele mai mici, fac exercițiile direct pe holurile școlii. În același timp, colegii lor mai mari, din clasele V-VIII, fac educație fizică la subsol, într-un spațiu care are nevoie de 2 ori pe an de reabilitare pentru că se umple de igrasie.
"Avem un parc alături și se mai deplasează până acolo, cu toate că este destul de riscant să transportăm copiii până acolo. Trebuie avută mare grijă pe trotuar, pe trecere de pietoni, dar încercăm. Am realizat niște demersuri în cursului anului școlar trecut către inspectoratul școlar, către primărie și ni s-a promis că încearcă să ne ajute” - Luminița Marinescu, director adjunct al Liceului W. Shakespeare
Viceprimarul Timișoarei lămurește situația.
"Sunt școli care au fost construite fără această facilitate a sălii de sport în jurul școlii. Nu ne rămâne altă soluție decât folosirea spațiilor existente acolo unde posibil sau construcții temporare, de acoperire a terenului de sport. O altă soluție pe care o analizăm la începutul acestui an, acele structuri tip balon pentru terenurile de sport existente", a declarat Dan Diaconu, viceprimarul Timișoarei.
În ultimii 29 de ani, în Timișoara, nicio școală nu a beneficiat de construcția vreunei săli de sport nouă. Au fost făcute doar reabilitări.
reporter: Alexandra Marian / operator: Dan Petcu
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News