Sibiu. Peste 2.000 km pe jos, pentru câinii fără stăpân
O olandeză s-a îndrăgostit de câinii străzii din România, pe care îi consideră mult mai inteligenți decât orice rasă. A adoptat trei, dar și-a dat seama că e prea puțin. Așa că a făcut un gest fără precedent: la 48 de ani, a început un marș pe jos, din Utrecht și până la București, ca să atragă atenția asupra indiferenței autorităților din România față de această problemă. Miercuri, Monique a poposit la Sibiu.
Monique a călătorit în România pentru prima oară acum câțiva ani, iar atunci și-a dat seama că problema câinilor fără stăpân este într-adevăr una foarte mare. A dus în Olanda 15 câini, a convins pritenei să adopte, dar a păstrat și ea trei. A făcut acest lucru din nou și din nou, de aproape o sută de ori, dar tot i s-a părut prea puțin.
"Mă plângeam, ce pot să fac, la ce mă pot gândi ca să atrag atenția media și în Europa și în Olanda, ca să putem face ceva să reducem numărul de câini fără stăpân din România. Apoi fiica mea, care s-a plictisit să mă tot audă plângându-mă, a spus mama, ar trebui să mergi pe jos până în România", Monique Dubbeldam, activist.
Monique are 48 de ani și fost polițistă până în urmă cu cîțiva ani. Acum lucrează la o firmă de vânzări și este foarte recunoascătoare că șefii ei i-au acordat un concediu de două luni, ca să își pună planul în aplicare. Și-a început marșul la sfârșitul lunii august și de multe ori a fost la un pas să renunțe.
"Am avut o perioadă de trei săptămâni doar cu ploaie, ceea ce înseamnă că nu mi-am putut usca hainele, așa că am terminat ziua și am început-o cu haine ude. Așa că asta nu a fost nostim .Nu a fost ușor, mi-e dor nebunește de familia mea. Desigur că au fost părți în care am spus mă duc acasă, nu mai suport asta. Dar m-am gândit la toți câinii pe care îi știu și care sunt în adăposturi de exterminare. Asta a fost motivația mea, să nu renunț", Monique Dubbeldam, activist.
A stăruit, însă, mânată de dorința de a atrage atenția autorităților din România. Pe tot traseul, adică peste 2.000 de kilometri și șapte țări, a fost însoțită de doi dintre câinii adoptați din România, Indy și Faye.
Legătura dintre stăpână și câini este mai presus de cuvinte. Dar nici acest lucru nu a fost ușor, spune Monique.
"A fost o mare provocare să le socializăm, pentru că se aflau deja într-un adăpost de mai bine de un an și jumătate. Dar atunci când te străduieşti și stăruiești cu antrenamentul și ai răbdare, acesta este rezultatul" , spune Monique.
Reprezentanții asociațiilor pentru protecția animalelor din România au primit-o cu brațele deschise.
"E foarte important să vină cineva cu expunerea lui Monique să arate lumii întregi ce se întâmplă, să spună și ea că este nevoie să castrăm, este nevoie să fim mai responsabili față de câini și să rezolvăm această problemă", Andreea Roseti, reprezentant asociație.
Monique va pleca pe jos spre Brașov și mai departe, la București, destinația finală, unde plănuiește să ajungă în 28 octombrie.
Reporter: Adela Mohanu
Imagine: Lucian Sandu
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News