Industria auto şi agricultura atrag tot mai mulţi investitori străini. Oameni de afaceri din China pompează mai mulţi bani într-o fabrică din Transilvania, iar cei din Arabia Saudită cer mii de oi.
Investiţiile străine directe au depăşit două miliarde de euro în primele şase luni. Creşterea este spectaculoasă: cu 22 de procente mai mult faţă de primul semestru din anul trecut. O parte importantă este dată de exportul componentelor auto, care s-a triplat în ultimii ani. Vindem străinilor piese şi ornamente auto în valoare de aproape 9 miliarde de euro. Iar cifra promită să crească: o fabrică din judeţul Braşov se extinde.
Oamenii de afaceri chinezi vor investi 30 mil. dolari pentru dezvoltarea capacităţii de producţie. Se va construi o nouă hală unde vor fi realizate piese ornamentale din plastic pentru maşini de lux.
Costul mic de producţie este în continuare criteriul luat în calcul de investitori.
"Costul pentru producţie este foarte competitiv. Şi am mutat producţia din Germania în România", Yang Xiaofei, investitor.
"Este forţă de muncă bine calificată, este accesul la piaţa europeană, este taxarea arominizată europeană, fiscalitatea noastră este chiar mai joasă decât celelalte", Manuel Costescu, secretar de stat Departamentul pentru Investiţii Străine.
Şi agricultura atrage atenţia oamenilor de afaceri străini. Mâncarea noastră este pe gustul celor din Arabia Saudită.
"Dânşii şi-au exprimat de a face investiţii în România, de a se asocia cu producători români mari ca să asigure pe viitor hrana poporului saudit", Achim Irimescu, ministrul Agriculturii.
Încurajaţi, mulţi crescători de oi şi berbeci vor să tripleze numărul de animale din ferme.
"Vrem să dezvoltăm pe o altă piaţă - Arabia Saudită - şi toate ţările arabe care au nevoie de carne de oaie. România este o piaţă slabă", Stere Darlaiani, proprietarul unei ferme de ovine.
Din octombrie, România va relua şi exporturile de porci vii după 13 ani de interdicţie.
Reporteri: Roxana Vântu, Mădălina Zamfir
Operatori: Sorin Reiter, Adrian Susanu