Școala de dimineață, o utopie
Specialiștii recomandă, părinții şi profesorii îşi doresc, dar spațiul nu o permite - vorbim despre școala de dimineață. Despre cum se desfășoară cursurile în unitățile de învățământ preuniversitar bine cotate. Pentru cele din Timișoara, este imposibil să asigure spațiul necesar pentru ca toți elevii să facă ore de dimineață, asta şi din cauză că mulți părinți continua sa apeleze la trucuri precum viza de flotant pentru ca cel mic să ajungă la școala dorită, cu renume.
Șapte școli din Timișoara organizează în acest an ore în 2 schimburi. Se prefigurează, în cazul câtorva dintre ele, aceeași situație şi pentru 2018-2019, după numărul copiilor înscriși în clasa pregătitoare. La Şcoala 30 vor fi cel puțin 10 clase 0. Asta, în timp ce de pe băncile școlii ies doar 5 clase de a VIII-a.
"Deși am achiziționat 6 clase modulare, uitându-ne la numărul de copii care vin spre clasele pregătitoare, deja ne îndreptăm spre a 9-a clasă pregătitoare. Sigur, nu vom reuși de anul viitor să aducem clasele a 3-a de dimineață", a declarat Mihaela Șora, directorul Şcolii 30 din Timișoara.
La Colegiul Național Bănățean, cantina ar putea fi înlocuită de alte clase, tot pentru a acoperi lipsa de spațiu, iar la Liceul Grigore Moisil elevii, din ce în ce mai mulți, învață în mai multe clădiri, distribuiți în diverse zone ale orașului.
"Pe strada G. Doja, acolo avem 8 clase, unde își desfășoară orele copiii din ciclul primar, avem un corp pe strada Aluniș, unde clasele pregătitoare își desfășoară programul și celelalte sunt cele existente de aici, din clădirea liceului", a declarat Carmen Bociu, directorul Liceului „Grigore Moisil" Timișoara.
Elevul care urmează cursuri după-amiaza este mai puțin receptiv decât cel care merge la şcoală de dimineață, spun specialiștii.
"De dimineață vorbim de un elev odihnit. Așa cum funcționăm și noi, în parametrii aceștia optimi, dimineața ne putem concentra mai ușor. După orele prânzului, obosim. Organismul, creierul, obosește", a declarat Alina Dorca-Armaș, psiholog
Programul de după-amiaza e obositor şi pentru părinți, dar aceștia vor o școală cu renume pentru copiii lor.
O rezolvare ar putea să vină din legislație, care în momentul de față este extrem de permisivă când vine vorba de înscrierea copiilor în clasa pregătitoare.
"Nici nu știu pentru ce mai avem aceste distribuții teritoriale, în condițiile în care practic prin intermediul vizei de flotant, care e o practică deja arhicunoscută, teritoriul de selecție al școlilor nu mai contează în niciun fel", a declarat Dan Diaconu, viceprimar al Timișoarei.
Înscrierile în clasa pregătitoare se încheie în 26 martie.
reporter: Alexandra Marian/ operator: George Ștefăniță
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News