Record de turiști la Sarmizegetuza Regia. În 2016, peste 60 de mii de vizitatori au ajuns la fosta capitală a statului dac condus de Decebal. Sunt de 2 ori mai mulți turiști comparativ cu ultimii 2 ani. Motivul: drumul spre Sarmizegetusa a fost asfaltat. Cetatea i-a întâmpinat pe vizitatori cu trasee marcate și panouri informative, dar și cu ghiduri audio. În 2015, peste 30.000 de oameni au vizitat Sarmizegetusa Regia, iar în 2014, cu 4.000 mai mulți. Anul trecut însă, numărul turiștilor s-a dublat.
„Mai bine de 20 de mii au fost copii. Asta înseamnă că există o dorință de vizitare a obiectivelor istorice și de către tânăra generație, ceea ce e foarte important”, spune Mircea Bobora, președintele CJ Hunedoara.
„Atractivitatea cetății este sporită și de faptul că aici totul este amenajat pentru turiști. Potecile sunt marcate, iar pe lângă fiecare obiectiv există și un panou informativ” - Andrada Velciov, reporter Digi24 Timișoara.
Nu în ultimul rând, ceea ce a dus la creșterea spectaculoasă a numărului de vizitatori a fost asfaltarea fostului drum de pământ care leagă comuna Costești de situl dacic, pe o distanță de 19 kilometri
„Drumul pe care atât de mulți turiști au ajuns la Sarmisegetuza Regia a fost asfaltat în mai puțin de 1 an de zile și a costat peste 18 milioane de lei, bani din fonduri europene” - Andrada Velciov, reporter Digi24 Timișoara.
„Cred că s-a mediatizat foarte mult subiectul și s-a și luat la cunoștință că au îmbunătăți drumul, au făcut ceva îmbunătățiri.”
„S-a asfaltat, și atâta timp cât drumurile sunt bune, atunci oamenii merg.”
Biletul pentru un adult costă 5 lei, iar pensionarii, studenții și elevii plătesc doar 2 lei. Alături de alte 4 cetăți dacice din județ, Sarmisegetuza Regia a fost inclusă în patrimoniul Unesco în anul 1999. Din 2012, cetatea este administrată de Consiliul Județean Hunedoara.