Proiectul de 4 milioane de euro care ar urma să transforme Litoralul Ardealului în perla turismului românesc
De 4 milioane de euro au calculat administratorii lacurilor sărate de la Ocna Sibiului că ar avea nevoie, ca să facă stațiunea să arate ca în Vest. Au făcut un proiect pe care vor să îl depună pe fonduri europene. Litoralul Ardealului, care adună, în zilele toride de vară, și 10.000 de turiști, ar urma să redevină perla stațiunilor balneare din România.
Sezonul estival începe, la Ocna Sibiului, abia în 15 mai. Localnicii, care au lacurile aproape la poartă, recunosc că mai e nevoie de lucrări, pentru ca stațiunea să își recapete gloria de altădată.
"Odată ce vii cu mașina, e normal să ai condiții. Un loc de parcare, o mașină trebuie să meargă pe drum, totuși...", turist.
"Spații cât mai mari de joacă pentru copii", turistă.
"Umbră! Deci nu mai sunt pomi, cum erau odată. Fuge lumea, vin de la tren, din Sibiu, să prindă umbrele", turistă.
Deocamdată, însă, mai sunt multe de făcut. Deși, în fiecare an, Primăria investește zeci de mii de euro ca să curețe lacurile, să refacă pontoane și maluri, banii nu sunt suficienți.
"În această zonă, spre exemplu, se vede foarte clar cum malurile s-au surpat. Lacul a devenit nesigur pentru turiști. Ca atare, nici nu a mai fost folosit. În ultimii ani, de altfel, s-a și colmatat", Adela Mohanu - reporter Digi24.
Lacurile sărate sunt recunoscute pentru proprietățile lor în ameliorarea afecțiunilor respiratorii, de la banale bronșite până la astm. Ca aerosolii să aibă efect, însă, oamenii trebuie să se plimbe pe malul lacurilor la anumite ore. Așa fac, acum, localnicii care au copii mici.
Pentru acest lucru, turiștii trebuie să fie pe malul lacurilor la ora 5, cel târziu 6 dimineața. Responsabilii complexului vor să aducă în România un aparat exterior pentru pulverizarea apei sărate, care să creeze aerosoli tot timpul zilei. Cel mai mult, însă, autoritățile se luptă cu pământul instabil.
"Există ani în care terenul rezistă și nu avem probleme atât de mari sau există ani în care - ca, de exemplu, anul acesta - ne trezim cu maluri surpate, ne mai apare o gaură, ne mai apare o stâncă de sare...", Claudiu Predescu, primar Ocna Sibiului.
Primăria a depus și anul trecut un proiect pe fonduri europene, care, însă, a fost declarat neeligibil pentru că numele unor lacuri nu corespundea cu cel din acte. Ca să rezolve mai repede problemele juridice, Primăria s-a asociat, de această dată, cu Consiliul Județean.
În cadrul complexului de la Ocna Sibiului se află și celebrul Lac fără fund, format pe locul fostei saline Francisc Grube, părăsite în anul 1775. Lacul este declarat monument al naturii, cu cel mai puternic fenomen de heliotermie.
reporter: Adela Mohanu / operator: Lucian Sandu
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News