Două echipe de elevi din Timișoara se numără printre cele mai bune 14 din lume în construcția de roboți-sateliți experimentali. Ele au fost invitate de NASA și Institutul de Tehnologie din Massachusetts din USA să concureze în finala Zero Robotics. Prezența lor în competitie este, însă, pusă sub semnul întrebării din cauză că nu sunt fonduri pentru deplasare. Cele două licee nu au banii necesari pentu a suporta cheltuielile, iar Inspectoratul Școlar Timiș caută sponsori ca să îi ajute pe tineri. Fineas Silaghi, Pavel Prodaniuc, Vlad Ciuleanu și David Cândreanu sunt cei patru liceeni din Timișoara care se numără printre cei mai buni din lume în construirea roboților-sateliți. Au format echipa "heRObotics", au construit în mediul virtual un robot pe care au șansa să îl vadă pe Stația Spațială Internațională.
„Noi suntem sfera albastră, am simulat codul gol adică nu avem adversari în momentul de față pentru că este doar de test. Strategia pe care o folosim este să adunăm itemele mai mari care ne aduc mai multe puncte”, explică Fineas Silaghi, elev în clasa a X-a la Liceul Pedagogic ,,Carmen Sylva" Timișoara.
Patru luni le-a luat celor 4 elevi să ajungă cu robotul la acest nivel. Chiar dacă nu învață la același liceu, îi uneşte aceeași pasiune.
„Am dorit asta de la începutul concursului, am văzut că finaliștii vor avea ocazia să-și vadă codul lor rulat pe roboți adevărați. De când eram mic mi-a plăcut tema asta cu universul, cu planetele și îmi doream să ajung și eu acolo, pe o stație spațială”, adaugă Vlad Ciuleanu, elev în clasa a X-a Colegiul Național „C.D.Loga" Timișoara.
„E super că am ajuns până aici. Practic ai șansa să îți împlinești un vis. Oarecum da, voi vedea o transmisie live de pe Stația Spațială și chiar lucrul mâinilor mele pe Stația Spațială și cum mișcă acei roboți în spațiu”, completează Pavel Prodaniuc, clasa a X-a Liceul Teoretic „J.L.Calderon”.
Visele liceenilor au şanse mici să devină realitate din cauza lipsei banilor. Familiile lor nu au bani pentru deplasarea în Statele Unite ale Americii, școala nici atât, iar inspectoratul școlar apelează la sponsorizări.
„Din punct de vedere financiar noi am avea nevoie de o sumă de 6.400 de dolari, aceasta ne-ar acoperi transportul, cazarea pe parcursul celor 4 zile. Sperăm să ajungem la această sumă, pe care nu o avem momentan”, spune Gabriela-Nușa Cojocaru, profesorul coordonator al echipe "heRObotics".
„Rezultatele lor sunt remarcabile și sunt convinsă că de acum înainte, la nivel național, să ținem cont și de astfel de competiții care, repet, poate au scăpat din calendarul nostru și așa se explică faptul că nu ne-am gândit să identificăm o sursă corectă, legală de a suporta financiar și deplasarea acestor copii”, conchide Aura Danielescu, inspectorul școlar general în ISJ Timiș.
În data de 24 ianuarie, echipa liceului Pedagogic din Timișoara ar trebui să plece spre Statele Unite ale Americii pentru că trei zile mai târziu are loc concursul. Cea de-a doua echipă din Timișoara care a fost invitată la MIT este cea a liceului Grigore Moisil. Inițial, în concurs au intrat aproape 200 de echipe din toată lumea dintre care au rămas numai 14 iar 2 sunt din Timișoara.