Palatul Copiilor din Galaţi, în declin

Data publicării:
Palatul Copiilor din Galati, in declin.mp4_snapshot_00.52_[2016.12.20_17.24.01]

Cândva o mândrie a oraşului Galaţi, Palatul Copiilor a ajuns o instituţie aflată în declin. Ea funcţionează într-o clădire monument-istoric, proiectată de arhitectul Ion Mincu, o raritate arhitectonică a judeţului Galaţi. Dacă la exterior imobilul a beneficiat de câteva reparaţii în ultimii ani, la interior este nevoie de o intervenţie urgentă. Casa este monument istoric de importanţă naţională şi internaţională.

 

Casa a fost construită în urmă cu 120 de ani şi a aparţinut lui Constantin Robescu, fost prefect de Galaţi. În perioada celui de-al doilea Război mondial, în imobil a funcţionat un comandament al armatei sovietice. Între anii 1958-1979, în clădirea a găzduit sediul Arhivelor Statului Galaţi iar mai târziu a devenit Casa Pionierilor, astăzi Palatul Copiilor. Proiectată de părintele arhitecturii româneşti, Ion Mincu, clădirea este una dintre cele mai frumoase din Galaţi.

Marius Mitrof, istoric: "O arhitectură care conţine elemente tradiţionale româneşti cu cele brâncoveneşti , în care lemnul şi piatra şi ornamentaţiile sunt deopotrivă împletite şi armonizate astel încât să dea un aspect deosebit de plăcut clădirii."

Clădirea a fost renovată ultima oară în urmă cu 10 ani. Din cauza lucrărilor prost executate dar şi a calităţii materialelor, au apărut mai multe fisuri atât la interior cât şi la exterior.

Marius Mitrof, istoric: "Se poate observa că aceste lucrări nu au fsot executate , nu au fsot executate aşa cum trebuia. Astfel încât au apărut numeroase fisuri în zidăria clădirii."

Camelia Cozma, director Palatul Copiilor: "Este o clădire construită pe rulmenţi care este în continuă mişcarea. Clădirea vibrează , dacă copii aleargă pe coridor se simte în pardoseală vibraţi. Asta înseamnă ă un material nou nu rezistă şi atunci apar fisurile."

Dacă în urmă cu 20 de ani existau peste 30 de cursuri, acum numărul s-a redus la jumătate. La fel şi al profesorilor şi voluntarilor care lucrează aici.

Elena Creţ, profesor: "E o instituţie care promoivează eduvaţia nonformală, un spaşiu magic pentru copii şi presiupun arnajat în aşa fel încât să-i atragă pe copii."

În curtea palatului existau o pistă de karting, seră şi o piscină. Toate acestea sunt acum abandonate pentru că nu s-a mai investit niciun ban.

Peste 400 de copii frecventează, zilnic, Palatul Copiilor. Instituţia este finanţată de Ministerul Educaţiei, însă banii ajung doar pentru plata utilităţilor şi a salariilor.

Reporter: Cornelia Mazilu
Operator: I.Mocanu, L. David

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Liviu Dragnea, “trădarea” supremă față de PSD: “Presă plătită îl apără pe Ciolacu în cazul Nordis!”
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Elena Lasconi, fotografii cu fiica ei, înainte de alegeri. „Avem multe de învățat de la copiii noștri”
Newsweek
HAOS la Poșta Română: Peste 2.000.000 de pensii, în pericol să nu fie livrate. Guvernul intervine
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Tor-M2
Rusia a trimis sisteme antiaeriene Tor-M2 în Belarus. „Un exemplu clar al cooperării noastre fructuoase”
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...