Cândva o mândrie a oraşului Galaţi, Palatul Copiilor a ajuns o instituţie aflată în declin. Ea funcţionează într-o clădire monument-istoric, proiectată de arhitectul Ion Mincu, o raritate arhitectonică a judeţului Galaţi. Dacă la exterior imobilul a beneficiat de câteva reparaţii în ultimii ani, la interior este nevoie de o intervenţie urgentă. Casa este monument istoric de importanţă naţională şi internaţională.
Casa a fost construită în urmă cu 120 de ani şi a aparţinut lui Constantin Robescu, fost prefect de Galaţi. În perioada celui de-al doilea Război mondial, în imobil a funcţionat un comandament al armatei sovietice. Între anii 1958-1979, în clădirea a găzduit sediul Arhivelor Statului Galaţi iar mai târziu a devenit Casa Pionierilor, astăzi Palatul Copiilor. Proiectată de părintele arhitecturii româneşti, Ion Mincu, clădirea este una dintre cele mai frumoase din Galaţi.
Marius Mitrof, istoric: "O arhitectură care conţine elemente tradiţionale româneşti cu cele brâncoveneşti , în care lemnul şi piatra şi ornamentaţiile sunt deopotrivă împletite şi armonizate astel încât să dea un aspect deosebit de plăcut clădirii."
Clădirea a fost renovată ultima oară în urmă cu 10 ani. Din cauza lucrărilor prost executate dar şi a calităţii materialelor, au apărut mai multe fisuri atât la interior cât şi la exterior.
Marius Mitrof, istoric: "Se poate observa că aceste lucrări nu au fsot executate , nu au fsot executate aşa cum trebuia. Astfel încât au apărut numeroase fisuri în zidăria clădirii."
Camelia Cozma, director Palatul Copiilor: "Este o clădire construită pe rulmenţi care este în continuă mişcarea. Clădirea vibrează , dacă copii aleargă pe coridor se simte în pardoseală vibraţi. Asta înseamnă ă un material nou nu rezistă şi atunci apar fisurile."
Dacă în urmă cu 20 de ani existau peste 30 de cursuri, acum numărul s-a redus la jumătate. La fel şi al profesorilor şi voluntarilor care lucrează aici.
Elena Creţ, profesor: "E o instituţie care promoivează eduvaţia nonformală, un spaşiu magic pentru copii şi presiupun arnajat în aşa fel încât să-i atragă pe copii."
În curtea palatului existau o pistă de karting, seră şi o piscină. Toate acestea sunt acum abandonate pentru că nu s-a mai investit niciun ban.
Peste 400 de copii frecventează, zilnic, Palatul Copiilor. Instituţia este finanţată de Ministerul Educaţiei, însă banii ajung doar pentru plata utilităţilor şi a salariilor.
Reporter: Cornelia Mazilu
Operator: I.Mocanu, L. David