Elevii unui liceu din Reșița trebuie să aibă condiție fizică dacă vor să-și cumpere o gustare cât timp sunt la școală. Digi24 Timișoara a primit imagini filmate de un elev al Colegiului Național ”Traian Lalescu” din Reșița. În înregistrarea video se vede cum mai mulți elevi stau lângă gardul școlii, în vreme ce un coleg de-al lor le cumpară de mancare de la chioșcul de peste drum. Ceea ce vedeți este ocupația din timpul pauzelor a unui elev de la Colegiului Național Traian Lalescu din Reșița. În interiorul unității de învățământ nu mai există un magazine, de unde tinerii să își cumpere o apă sau un corn, astfel că mulți dintre ei aleg să încalce regulamentul școlar și să părăsească perimetrul liceului.
„Ar fi două opțiuni: ori să avem voie să ieșim afară ori să avem în școală unul sau două magazine care să vândă ceva la prețuri ok.”
Totuși, nu toți elevii elevii au adoptat această metodă.
„De obicei vin cu pachet de acasă.”
„Nu prea folosesc de obicei nu folosesc magazinul, vin cu sandwich.”
Până anul trecut a existat un mic magazin în cadrul Colegiului Național Traian Lalescu din Reșița, de unde elevii isi puteau cumpăra o gustare. Acum însă, comerciantul nu a mai fost interesat de spatiul din școală, deși contractul de închiriere este valabil până la sfârșitul acestui an.
„Un metru pătrat, în incinta colegiului național traian lalescu, în vederea comercializării de produse alimentare. Valoarea chiriei este de 10 lei pe lună, pe metru pătrat”, spune Roxana Topală purtătorul de cuvânt al Primăriei Reșița.
„Conducerea școlii este legată de mâini și de picioare, nu poate să oblige comerciantul să își desfășoare activitatea”, susține Ionel Moatăr, purtătorul de cuvânt al ISJ Caraș-Severin.
Faptul că nu au voie să părăsească școală, este în cele din urmă, o măsură pentru siguranța elevilor. O recunosc chiar reprezentantii tinerilor.
„E deranjant până într-un anumit punct dar când înțeleg că eu, elev în clasa a 12a mai am și colegi în clasa a 5a și există pericolul ca ei să iasă în stradă, care este la 15 metri, unde au mai avut loc accidente și au murit copii, văd că este totuși o reglementare făcută cu cap”, este de părere Bogdan Lolescu, președintele Consiliului Elevilor din Colegiul Național „Traian Lalescu” Reșița.
Clădirile în care funcționează școli, inclusiv spațiile comerciale din interior, aparțin autorităților locale.