Cuiburi cu ouă de dinozauri pitici și fosile de dinozauri de talie mare - sunt noile descoperiri făcute de specialiști în Geoparcul Dinozaurilor din Țara Hațegului. În această vară, geologii au continuat cercetările ca să scoată la suprafață noi vestigii despre dinozaurii care, în cretacic, au populat zona. Ouăle de dinozaur sunt expuse acum la punctul de vizitare de la General Berthelot, iar fosilele sunt pe mâna specialiștilor care le vor analiza în laborator. Geoparcul dinozaurilor pitici, unic în lume, acoperă întreagă Țară a Hațegului și este sit UNESCO. Zece studenți și doi geologi de la Universitatea București au continuat în această vară cercetările în zona Hațegului. Munca lor a dat rezultate. În doar două săptămâni, au descoperit nu mai puțin de 15 ouă de dinozauri pitici, dar și fragmente de fosile de titanosauri, o specie de talie mare, ierbivori și patrupezi.
„Fosilele descoperite în această zonă vor fi cercetate în laborator. Specialiștii pot să obțină astfel informații noi și relevante care să îi ajute să reconstituie mediul de viață din cretacic, de pe fosta insula a Hațegului” - Andrada Velciov, reporter Digi24 Timișoara.
Turiștii care sunt interesați de istoria dinozaurilor pitici, specie unică în lume, care a trăit doar în zona Țării Hațegului, au la dispoziție 4 centre de vizitare.
„Aici ne aflăm la General Berhelot, la centrul de știință și artă a geoparcului, administrat de universitatea din București, unde pot să vadă cum arată cuiburile cu ouă de dinozaur, dar și 2 reproduceri, în mărime naturală, a dinozaurilor pitici din Transilvania”, explică Adina Popa, purtătorul de cuvânt al Geoparcului Dinozaurilor.
Geoparcul Dinozaurilor este sit UNESCO. Dinozaurii pitici care au trăit aici în urmă cu peste 66 de milioane de ani sunt unici pe plan mondial datorită taliei reduse, aceasta fiind de fapt o adaptare la spațiul limitat al unei insule. În această vară, peste 5000 de oameni au ajuns în Geoparc.
Reporter: Andrada Velciov
Operator: Tiberiu Mariș