În România, timpul pare să aibă nesfârşită răbdare cu manualele de medicină. De aproape doi ani, rezidenţii şi specialiştii de la Chirurgie Vasculară se chinuie să adapteze curricula şcolară la vremurile actuale. Ei cer ca în programul de studiu din facultate să fie introdusă tehnica endovasculară, o metodă minim invazivă, folosită în aproape 70% din intervenţiile chirurgicale de peste hotare. O propunere a fost înaintate deja la Ministerul Sănătăţii din iulie 2014, dar programa a rămas neschimbată. Alina Gheorghe este în anul 4 de rezidentiat. Se specializează în Chirurgie Vasculară, în cadrul secției de la Spitalului Judeţean din Timişoara. Tânără speră ca până la finalul programului de studiu, curricula să fie actualizată.
„Având în vedere că noi nu mai folosim deloc tehnicile alea vechi, din manualele din 1800, şi vrem foarte mult tehnicile noi, cum ar fi endovasculară. Te-ar ajuta să fie inclusă noua tehnică în curricula voastră de studiu? Foarte mult, foarte mult! Şi chiar avem nevoie de ea. Este mult mai uşor şi pentru pacienţi şi pentru noi”, explică Alina Gheorghe, medic rezident, Secţia de Chirurgie Vasculară.
„Având în vedere că ultimele studii, în ultimii ani se bazează pe chirurgia endovasculară şi majoritatea pacienţilor care sunt diagnosticaţi cu o boală arterială, beneficiază de aceast tratament în străinătate. Ar trebui şi noi să ne aliniem la cerinţele medicale internaţionale”, adaugă Adrian Mănesc, medic rezident, Secţia de Chirurgie Vasculară.
Prin tehnica endovasculară, specialistul reuşeşte să îndepărteze cheagurile de pe vasele şi artelrele pacientului într-o manieră miniminvazivă, fără să secţioneze. Procedura lipseşte cu desăvârşire din curricula rezidenţilor.
„Ceea ce se întâmplă în sistemul de învăţământ din chirurgia Vasculară este o tragedie. Din punct de vedere oficial, curriculumul de Chirurgie Vasculară se bazează pe bazează pe informaţii de acum 20, 30 de ani, asta înseamnă că practic, din punct de vedere oficial, reyidenţii nu ar trebui să înveţe tot ceea ce a constituit progresul în Chirurgie Vasculară în ultimii 30 de ani”, susține Mihai Ionac, șeful Clinicii de Chirurgie Vasculară.
Medicii specialişti de la Secţia de Chirurgie Vasculară a Spitalului Judeţean din Timişoara au învăţat în străinătate tehnica modernă, cu bani din propriul buzunar. Când s-au întors în ţară, le-au împărtăşit cunoştinţele şi rezidenţilor.
„Noi, medicii specialişti umblăm din ţară în ţară, din spital în spital, în străinătate, pe resurse proprii, ca să învăţăm noi şi să îi învăţăm pe ei ca să cream un viitor pentru chirurgia vasculară”, povestește Sorin Barac, medic specialist, Secția de Chirurgie Vasculară.
În luna iunie 2014, reprezentanţii Societății Române de Chirurgie Vasculară au înaintat o propunere Ministerului sănătăţii, prin care solicitau implementare a unui nou curriculum în specialitatea Chirurgie Vasculară din România, care să corespundă cerinţelor medicale actuale. Până în prezent, Ministerul Sănătăţii nu a oferit niciun răspuns .