Patru lebede şi-au făcut apariţia, de câteva zile în Parcul Natural Lunca Mureşului, din Arad. Păsările traversează zona în perioada de migraţie. Trecătorii se bucură de peisaj și hrănesc păsările, deși specialiștii îi atenționează că intervenția umană le afectează noul habitat. „Nu este vorba de o migrație nord-sud, de sute mii de kilometri, ci e vorba de o migrație locală, pe teritoriul României”, explică Gabriel Herlo, biolog în cadrul Parcului Natural Lunca Mureșului.
De peisajul actual se bucură însă arădenii și turiștii care vizitează Parcul Natural Lunca Mureşului și care n-au rezistat tentației de a hrăni cele patru lebede. De altfel, păsările au primit chiar și nume, pe parcursul șederii lor.
„Deci, ăsta este John, ea e Gianina, el e Victor și celălalt e Gabor.”
„L-am prins pe John în brațe, o venit la mâncare și a venit chiar lângă mine. Și cum a reacționat? Un pic mai dur, dar după aceea s-a obișnuit.”
„Se bucură oamenii când le văd. Cum reacționează? Le place, vin, cer pâine să le dea de mâncare...”
Oamenii care vin pe aici le dau să mănânce și vin așa până la un metru și mănâncă toată ziua.
Specialiștii nu îndeamnă însă curioșii să hrănească lebedele și îi roagă să nu intervină în habitatul provizoriu creat în această perioadă.
„Ele își caută adăpost în acele habitate - cum ar fi zona aceasta a parcului - unde își găsesc liniștea necesară activității lor în perioada aceasta a anului”, completează biologul Parcului Natural.
Parcul Natural Lunca Mureşului se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 17.500 de hectare, de-a lungul râului, până la frontiera cu Ungaria. În parc trăiesc câteva sute de specii de păsări şi animale.