Un ordin al noului ministru al Muncii lasă fără finanţare pe începutul anului 2017 aproape jumătate din ONG-urile care se ocupă cu îngrijirea la domiciliu a persoanelor defavorizate. Decizia ar putea să priveze de asistenţă medico-socială câteva mii de bătrâni, dintre care în jur de 1000 doar în judeţul Covasna. De 15 ani aici activează o fundaţie, acreditată de Minister, care oferă asistenţă gratuită bătrânilor imobilizaţi. Ministerul Muncii spune că fostul Guvern alocase mai mulţi bani pentru primele luni ale anului către fundaţii, iar în aceste condiţii bugetul anual nu ar fi ajuns. De aceea ministerul a scos de la finanţare, momentan, mai multe asociaţii.
Printre cei care ar putea rămâne fără asistenţă medico-socială la domiciliu, deşi grav bolnavi, se numără şi Nicolae Poloşan. Omul are 85 de ani şi, în urmă cu doi ani de zile, a suferit o operaţie din cauza căreia stă mai mult în casă, la pat.
"E foarte important pentru noi, comuna asta mare, suntem foarte mulţi bătrâni. Dacă am injecţii, să mă duc până la dispensar pe jos pentru o injecţie? Nici maşină la dispoziţie nu este", Nicolae Poloşan - beneficiar.
"Un taxi nu avem, să plătim maşină să îi ducem...Aşa ea se deplasează la orice oră, nu e nicio problemă", Maria Poloşan - aparţinător.
În aceeaşi situaţie sunt acum toţi consătenii care au bătrâni bolnavi şi ţintuiţi la pat.
"Ar fi foarte greu şi rău pentru noi, pentru că doamna asistentă de la Diakonia ne ajută foarte mult. Ne ajută la toaleta generală a bolnavului, a mamei mele, aduce pamperşi, măsoară tensiunea, ceea ce este foarte important, pentru că toată medicaţia se bazează pe ce nivel de tensiune ar. Ar fi catastrofal pentru noi", Magyary Anna - aparţinător.
Yolanda Veres a lucrat ca asistentă medicală la Spitalul de Cardiologie din Covasna 25 de ani. Câştigă doar 1500 de lei însă este conştientă că pentru 22 de oameni din comuna Zagon serviciile sale sunt vitale.
"Aş rămâne fără loc de muncă şi bolnavii cred că ar suferi foarte mult. Sunt persoane care locuiesc singure, nu au pe nimeni, sau care au copiii în străinătate, le fac aprovizionare cu lemne, cu apă, le fac cumpărături", Veres Yolanda - asistent medical.
La nivelul judeţului Covasna, Fundaţia Diakonia lucrează de 15 ani, în baza acreditărilor emise de Ministerul Muncii. Are 23 de angajaţi, care se îngrijesc de peste 600 de pacienţi lunar, în 54 de localităţi. 10% din veniturile lunare ale asociaţiei vin din donaţii, 40% de la Guvern, prin Ministerul Muncii, şi 50% de la Primării. În lipsa banilor de la Guvern, jumătate din angajaţi ar putea să fie disponibilizaţi.
"Lunar ar veni 40.600 de lei. În acest moment, această sumă ne lipseşte. Poate trebuie să regândim, să reducem la jumătate personalul, nu ştiu acum exact, pentru că sunt gânduri cu care nici nu vreau să mă familiarizez", Anna Toth - director departament Servicii pentru Vârstnici, Diakonia Covasna.
În 29 decembrie 2016, Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice a aprobat lista unităţilor de asistenţă socială selecţionate să primească subvenţii de la bugetul de stat. O lună mai târziu, Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale de această dată, venea cu un ordin, cu nr. 109, care arată că sumele acordate unităţilor de asistenţă socială scad la 1.205.414 lei. Asta a redus lista ONG-urilor la jumătate.
"Pe luna februarie nu mai apar aceste doua fundaţii, avand în vedere că suma alocată nu era cea prevazută anul trecut, deci s-a diminuat consistent. Noi sperăm că şi din bugetul de stat o să se găsească o modalitate", Támpa Ödön - director AJPIS Covasna.
Ca să nu lase bătrânii neajutoraţi, la Zagon, Primăria se gândeşte să suplimenteze sumele alocate lunar.
"Suma pe care am acordat-o pentru asociaţia Diakonia este de 2500 de lei. Trebuie să facem ceva pentru ca această activitate să meargă în continuare. E foarte importantă pentru localitatea noastră, având în vedere că avem 5300 de locuitori" , Nicolae Cosneanu - viceprimarul comunei Zagon.
Organizaţia Diakonia primeşte anual, de la Ministerul Muncii 489.600 de lei. Banii sunt destinaţi pentru plata celor 23 de angajaţi, pentru cumpărarea consumabilelor şi pentru întreţinerea celor 18 maşini cu care angajaţii se deplasează în toate localităţile judeţului. În aceeaşi situaţie este şi Caritas-ul, un ONG cu activităţi similare, care acţionează în mai multe judeţe: Mureş, Cluj, Covasna şi Harghita.
Reporter: Sorina Secelean
Imagine: Mihai Stan