Un puternic incendiu a mistuit una dintre clădirile centrului de recuperare pentru copiii cu dizabilităţi de la Brădet. În imobilul de lemn care a ars ca o torţă erau mai multe fete însoţite de îngrijitori, care au apucat să iasă din clădire înainte ca focul să se extindă. Şi pompierii ajunşi la faţa locului au avut o intervenţie dificilă, pentru că apa din hidranţi era aproape îngheţată, iar alimentarea autospecialelor s-a făcut mai greu.
Focul a izbucnit la acoperişul uneia dintre clădirile centrului de la Brădet, în care se aflau 24 de fete însoţite de îngrijitori. Imediat ce au văzut fumul gros reponsabilii complexului au început să scoată copiii din clădire şi au sunat la 112.
"I-am luat pe toţi copiii, ne-am mobilizat toţi adulţii şi i-am scos. Ce făceau la momentul respectiv? Erau în activitatea de dimineaţă. Toate extinctoarele le-am folosit, s-au golit", Adrian Vian, responsabil Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Brădet.
Imobilul este de fapt o cabană în care erau dormitoarele fetelor, sală de mese, băi şi o sală de spectacole, care a ars în întregime.
În ianuarie 2016, după directivele ISU Brasşv luate ca urmare a incendiului din clubul Colectiv, acoperişul cabanelor de la centru pentru reabilitare au fost ignifugate. Cu toate aceste clădirea este extrem de veche şi tocmai de aceea flăcările au cuprins-o imediat. Copiii vor fi consiliaţi acum pentru a trece mai uşor peste şoc.
"Le explicăm ce a însemnat necazul acesta şi probabil că trebuie să înţelegem să fim mai atenţi. Nu pot exlcude ca şi un copil putea să facă o chestie din-asta. Clădirea, fiind numai din lemn şi fiind foarte veche, înainte de Al Doilea Război Mondial, vă daţi seama că lemnul e atât de uscat încât o simplă scânteie putea să genereze acest foc", Gheorghe Durnă, director DGASPC Braşov.
Pentru stingerea incendiului, au intervenit mai multe echipaje de pompieri din Braşov şi Săcele care s-au chinuit să stingă focul, mai ales că apa din hidranţii exteriori ai centrului era aproape îngheţată.
"Acţionăm în momentul de faţă cu cinci autospeciale de stingere cu apă şi spumă, o autospecială de la Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Săcele. Am întâmpinat câteva probleme referitoare la alimentarea cu apă, apa pe hidranţii exteriori chiar dacă la început a curs, apoi a îngheţat. Ne facem alimentarea în releu pentru toate maşinile", Stelian Rechiţean, Inspector şef ISU Braşov.
Fetele care stăteau în clădirea mistuită de icnendiu vor fi mutate într-un alt corp de clădire. Angajaţii au apucat să salveze şi câteva obiecte personale şi de mobilier. Sunt aproape 70 de copii la centrul din Brădet şi alte 60 de persoane care lucrează acolo. Deocamdată nu se cunoaşte din ce cauză a izbucnit incendiul.
Reporter: Ruxandra Morar
Operator: Dan Dascălu