În școlile din județul Timiș cornul vine fără lapte. Consiliul Județean nu a reușit să atribuie contractul de distribuție a produsului din cauză că nicio societate nu s-a înscris la licitație. Următorul termen este 23 februarie, dată până la care firmele interesate pot depune dosarele pentru o nouă procedură de atribuire a contractului. De la începutul semestrului al doilea, elevii din Timiș nu mai primesc în pachetul alimentar și cutia de lapte. Contractul pentru distribuția alimentului a expirat în 3 februarie și nicio firmă producătoare nu a fost interesată să se înscrie la licitaţie.
„Avem o situație foarte delicată pentru că în data de 12 dec 2016, atunci când era termenul de depunere a ofertei a primei licitații, nu am avut niciun participant. Am avut semnale că o parte din producători, mai exact 5 firme, nu au putut participa datorită faptului că au fost amendați de Consiliul Concurenței”, susține Călin Dobra, președintele Consiliului Județean Timiș.
Consiliul Județean este însă contrazis de firma care a distribuit laptele în școli până la sfârșitul primului semestru. Contactat de Digi24, reprezentantul producătorului de lapte a declarat că prețul mic pe pachet, de 1,02 lei propus de autoritățile județene, l-a determinat să nu se mai înscrie la licitație. Contractul anterior a fost semnat pentru 1,17 lei. Lipsa laptelui din pachetul primit în fiecare zi de copii, nu pare să îi deranjeze prea mult pe părinți.
„Și-așa nu-l mânca. Nici nu știam dar nu-l mânca. Pregătiți pachet de acasă? Da, punem senvici. Senvici, un biscuite, un măr.”
„Îl consumă de obicei? Nu prea, nepoțelul meu nu prea bea lapte. Asta-i problema că nu bea lapte. Foarte greu, așa, insistent.”
„Eu zic că i-ar ajuta pentru că și programa e destul de încărcată, au câte 7 ore pe zi, câte 6 ore. MUSCĂ Bea laptele? Laptele îl bea dar nu la școală, îl bea acasă. La școală zice că îi rece, nu pot să-l... dar acasă îl consumă.”
Probleme au fost și la semnarea contractului pentru cornuri și biscuiți, dar s-au rezolvat ieri, când a fost semnat contractul pentru 3 ani și jumătate, în valoare de aproximativ 10 milioane de lei.
„În prima zi de după vacanța intersemestrială, mai exact luni dimineața am primit doar merele. Urmând ca marți să primim și biscuiții pentru cele două zile și astăzi, în a treia zi, am primit și merele și biscuiții, dar la interval de câteva ore unele de altele”, adaugă Mihaela Șora, directorul Şcolii Nr. 30 din Timișoara.
Inspectoratul Școlar Județean Timiș cunoaște situația, însă nu are pârghiile necesare să intervină pentru că licitația este organizată de Consiliul Județean Timiş.
„Nu se poate distribui un singur aliment copiilor. Practic laptele și cornul, pe această sintagmă, ar trebui și produsele să ajungă în unitățile de învățământ la fel. Din păcate, pe partea de lactate nu este nici până acum realizată licitația, sunt termene încă de depunere a ofertei, ceea ce înseamnă că abia pe finalul lunii februarie, dacă totul decurge așa cum trebuie din punct de vedere legislativ, vom avea o licitație încheiată și probabil posibilitatea de a încheia un contract cu o firmă de furnizare a produselor lactate”, explică Aura Danielescu, inspectorul școlar general al ISJ Timiș.
La nivelul județului Timiș, aproximativ 60 de mii de elevi din învățământul preșcolar și gimnazial beneficiază de acest pachet alimentar. Programul „Laptele și cornul” este finanțat în proporţie de 75% din fonduri europene.