Trandafirii şi coacăzele de Harghita ar putea lua locul cartofilor. În ultimii ani, recoltele, dar şi vânzările au fost slabe. Prin urmare, suprafeţele de cultivare s-au înjumătăţit, aşa că agricultorii s-au orientat pe culturi mai rentabile. Totuşi, anul acesta producţia de cartofi se anunţă foarte bună.
Zoltan Sandor cultivă trandafiri de Harghita. Până acum patru ani vindea în piaţă cartofi, acum are pe tarabă flori. Are o plantaţie in localitatea Sansimion, unde şi-a amenjat si o pepinieră de pomi fructiferi, pe locul unde odinioară cultiva cartofi.
"Cel puţin de două ori am dat faliment, că am vândut sub costul de producţie şi tot aşa", Zoltan Sandor - cultivator.
Acum vinde trandafiri, cu trei lei bucata, dar si puieţi de pomi.
"Mult mai bine sunt lemnificate. Pentru pomii aceştia, perioada de vegetaţie e mai scurtă şi iarna e mai lungă", Zoltan Sandor - cultivator.
O altă cultură la modă în Harghita acum este cea de coacăze. Un fermier din zonă a plantat arbuşti de coacăze în loc de cartofi şi a vândut toată recolta intr-o săptămână, cu 12 lei kilogramul.
"După scăderea suprafeţelor s-au reorientat spre alte culturi, majoritatea producătorilor către plante furajere. Unii mai încearcă şi alte culturi alternative cum ar fi muştar, coacăz sau rapiţă" , Eugen Torok - director, Direcţia Agricolă Harghita.
Pentru cei care cultivă în continuare cartofi, producţia de anul acesta se anunţă una record pentru ultimii ani.
"Comparativ cu anii trecuţi starea lor fitosanitară este bună pentru că nu a fost un an de mană aşa cum zicem noi. După evaluarile de zilele trecute undeva la 23-25 de tone suntem la hectar", Miklos Zoltan - fermier.
În piețele din Harghita, kilogramul de cartofi super 3 Cartofi de Harghita/kilogramul/3 lei va ajunge la un leu. Dacă în urmă cu 10 ani, 15.000 de hectare de teren erau cultivate cu cartofi, acum, suprafaţa plantată în judeţ nu depăşteşte 8000 de hectare.
Reporter: Sorin Secli / Operator: Lucian Păculea