Fresce și picturi murale, deteriorate la Castelul Corvinilor

Data publicării:
fresce castel
Interiorul Castelului Corvinilor este din ce în ce mai degradat. Sunt fresce care nu au fost restaurate niciodată, deși unele au fost realizate în urmă cu mai bine de 500 de ani. Într-o astfel de situatie este si o lucrare ce se afla în Aripa Mattia, și care prezintă legenda familiei Corvin și a corbului cu inelul de aur în cioc. Proiectul de reabilitare completă a castelului, evaluat la 5 milioane de euro, a fost însă respins de specialiștii de la Agenția de Dezvoltare Regională Vest. Primăria Hunedoara lucrează la refacerea documentației, pentru ca monumentul medieval să primească, totuși, banii de la Uniunea Europeană.

„Din păcate, această frescă a fost pusă pe un suport de cărămidă și a căzut, a dispărut, a fost degradată de-a lungul vremii”, povestește Delia Tatu, istoric.

Două dintre cele mai importante fresce din Castelul Corvinilor se regăsesc în Aripa Mattia. Una dintre ele, complet distrusă acum, înfățișa blazoanele mai multor familii aliate ale lui Ioan de Hunedoara. Pe un alt perete, o frescă din secolul al 15-lea, recent cea mai bine conservată, începe și ea să fie afectată de trecerea timpului.

„Majoritatea istoricilor sunt de acord că această frescă este de fapt o reprezentare a unei scene de amor curtenesc, așa cum așa cum se întâmplă la toate castelele din Europa care au astfel de fresce decorative”, continuă Delia Tatu.

„Niciodată resturată, fresca a început să se degradeze treptat, odată cu lucrările făcute de comuniști în perioada anilor 1960. Ferestrele au fost îndepărate, iar pictura a început să fie afectată de poluare și de diferențele de temperatură” - Andrada Velciov, reporter Digi24 Timișoara.

Fără un ghid care să le explice istoria picturilor de pe pereții interiori ai castelului, turiștii nici nu observă frescele pe lângă care trec. Nu o remarcă nici măcar pe cea mai importantă, care reprezintă legenda familiei Corvinilor, pornind de la corbul cu inelul de aur în cioc.

„Legenda spune că această pasăre a venit în zbor și a furat un inel pe care îl avea Ioan de Hunedoara, a alergat după corb, l-a omorât și a recuperat inelul. Regele, foarte impresionat de faptul că Ioan este un viteaz, hotărăște ca blazonul familiei să fie corbul cu inel de aur”, explică istoricul.

„Ar trebui restaurată, pentru că nu se vede prea mult din ea, dacă nu ne-ar spune cineva despre ce e vorba nici nu îți dai seama ce este acolo de fapt.”

„Nu mi-a atras atenția pentru că nu se vede foarte bine, și de aceea gândesc că este important să fie restaurată.”

Reabilitarea, restaurarea și conservarea interiorului monumentului istoric sunt parte a unui proiect cu finanțare europeană în valoare de 5 milioane de euro.

„Avem un proiect de restaurare, avizat de ministerul culturii, care prevede restaurarea în întregime a castelului, a frescelor din interiorul castelului”, susține Dan Bera, administratorul Castelului Corvinilor.

Proiectul însă a fost respins de Agenția națională de dezvoltare regională Vest. Într-un răspuns oferit echipei Digi24, specialiștii de la ADR susțin că "nu au fost îndeplinite criterii ce vizează aspecte de formă a documentelor, au fost omisiuni de completare în cadrul cererii de finanțare și necorelări în cadrul documentelor obligatorii". Primăria Hunedoara lucrează acum la refacerea documentației.

„În acest moment se lucrează la cele 10 puncte care au fost declarate neconforme de către ADR Vest, în cel mai scurt timp speră să le finalizăm, să nu mai fie probleme, repet încă o dată, probleme au fost de formă, și de nu fond și în scurt timp după ce vom relua toate procedurile vom redepune acest proiect”, precizează Dan Bobouțanu, primarul Hunedoarei.

Castelul Corvinilor este considerat de specialiști cel mai bine conservat monument medieval din sud estul Europei. În acest an, el a fost vizitat de mai bine de 280 de mii de turiști.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri