Azi-noapte, în localităţile din zona Branului, dealurile şi munţii au răsunat de strigătele sătenilor care s-au adunat în jurul focurilor. Aşa s-a întâmplat şi în satul Şirnea, acolo unde localnicii care au încheiat anul recoltei au adunat toate uscăturile şi le-au ars în "Focul lui Sumedru", un obicei vechi de sute de ani.
„Hai la focul lui Sumedru, că a tăiat Dumitru iedul. Şi oiţa cea mai grasă, să ne fie masa, masă!", a fost strigătul care a răsunat pe dealurile din Şirnea.
În ciuda vântului rece şi a ceţii, câteva zeci de oameni s-au adunat pe cel mai înalt deal din satul Şirnea. Copiii au venit cu torţele aprinse şi au dat foc mormanului de lemne, vreascurilor uscate şi crengilor de brad.
„Am venit cu torţa cu focul ca să aprindem focul şi după aceea am cântat poeziile", participant.
„Este o tradiţie de mult, în fiecare an s-a ţinut şi îmi place foarte mult", participant la eveniment.
Obiceiul, care încă se mai păstrează în satul de la munte, îi bucură pe localnici, deşi în fiecare an, numărul celor care participă la sărbătoare este tot mai mic.
„E foarte bine, dar păcat este că ne-am împuţinat foarte tare, că altădată era aici o horă pe trei rânduri. Dar ne mulţumim şi cu atât", localnic.
Gospodinele din sat au pregătit gogoşi pentru toţi cei prezenţi.
„Lapte acru şi făină şi ce trebuie la gogoşi, prăjite în ulei", gospodină.
Focul lui Sumedru se aprinde în fiecare an în ajun de Sfântul Dumitru şi are mai multe semnificaţii.
„Se adună toate uscăturile din ogrăzi, se curăţă, are semnificaţia aceasta înaintea postului, intrăm pe partea interioară, a focului interior. Pe 23 aprilie Sfântu Gheorghe deschide sezonul pastoral, Sfântul Dimitrie închide sezonul pastoral, vara pastorală să zic aşa. E legat şi de răvăşitul turmelor din munţi e bucuria recoltei", prof. Nicoale Frunteş, istoric.
Pentru că se spune că are rol protector, la sfârşit, copiii sar peste jăratecul încins, pentru a fi feriţi de rele tot anul.
Reporter: Ruxandra Morar
Operator: Alexandru Apetroae