Fără poştaş, corespondența e… la alegere

Data publicării:
psotas
Corespondența este pentru cine se nimerește într-o comună din județul Timiș. Din cauza numărului mic de poștași, la oficiul din Moșnița Nouă, facturile și scrisorile stau în cutii de carton, iar cine este interesat de ele, poate oricând să le ia. Nimeni nu verifică dacă scrisorile sunt destinate celui care le ridică. Autoritățile locale spun că situația a apărut din cauza creșterii numărului de locuitori, iar angajații Poșeti Române care deserveasc zona nu mai fac față.

În imaginile primite de la un telespectator Digi24 se vede corespondența celor mai noi dintre locuitorii comunei Moșnița Nouă. Din cauza numărului mic de angajați ai poștei, scrisorile sau facturile nu mai ajung la destinatari, ci așteaptă să fie ridicate. Însă nimeni nu verifică dacă cel care le ia este și destinatarul lor.

„Oricine poate intra în Oficiul Poștal din comuna Moșnița Nouă să ia facturile. Ale lui sau ale oricui altcuiva” - Alexandra Marian, reporter Digi24 Timișoara.

Locuitorii din zonă sunt deja obișnuiți cu situația.

„Și vin și caut aici între atâtea mormanul de hârtii. Da cum? Păi ce să fac că trebuie să vin. Cât vă ia să vă găsiți o factură? Păi ia foarte mult, la câte facturi sunt și caută fiecare factură, de la gaz, de la curent, de la apă, de la rds, tot”.

„Îi singură. Nu știu. Îi foarte mult de lucru bănuiesc la poștă, nu?"

„Facturile stau și se adună acolo. Sunt niște cutii în care se adună facturile și dacă cineva chiar le vrea, vine și le ia.”

Violarea corespondenței este un delict, atrag atenția specialiștii din domeniu.

„Ar putea să favorizeze infractorul. Dar serviciile poștale sunt plătite pentru a livra corespondența nu pentru a o lăsa în cutii ca fiecare să vină să se autoservească. Lăsând la o parte faptul că au o răspundere contractuală de a beneficia de servicii cum trebuie, mai există și această posibilitate de a fi antrenată răspunderea penală pentru că ar putea să favorizeze infractorul”, susține Laura Martonossy, avocat.

Autoritățile susțin că de vină pentru această situație este deficit de personal al poștei. În ultimii 5 ani populația comunei aproape că s-a dublat, insa numărul poștașilor angajați a rămas același: 3 pentru cele 5 localități care formează comuna Moșnița Nouă în care locuiesc aproape 10 mii de oameni.

„Patru mii sute și ceva eram la momentul în care au fost atribuți cei 4 factori poștali iar acum suntem undeva la 7 mii 8 sute cu buletine pe lângă care mai sunt cel puțin 2 mii și ceva care nu au buletine”, adaugă Florin Octavian Bucur, primarul comunei Moșnița Nouă.

Dintre cele 4 posturi de factor postal de pe raza comunei, numai 3 sunt ocupate. Săptămâna viitoare însă ar putea avea loc un concurs de angajare. Digi24 Timișoara a solicitat Poștei Române un punct de vedere pe acest subiect însă până la această oră nu a sosit.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri