Ne mândrim cu rezultatele obținute de elevi la olimpiadele școlare, dar pe cei care îi pregătesc îi lăsăm deoparte. Cei 37 de profesori care predau la Centrul Județean de Excelență Timiș abia astăzi și-au primit banii pentru ultimele 6 luni de activitate. Au pregătit până acum voluntar 350 de elevi care fac parte din această structură pentru ca autoritățile au aprobat târziu bugetul, dar și din cauza lipsei de comunicare dintre cele două instituții. "La fiecare o mie de milisecunde, deci o secundă, va dispărea și va reapărea acest text. Facem un fel de bling, da?"
La fiecare final de săptămână, sâmbăta, Radu Burcea petrece 3 ore în fața celor mai buni elevi la informatică, pe care îi pregăteşte la Centrul de Excelență al județului Timiș. În cele 6 luni de când a început activitatea, nu a văzut niciun leu. Ar trebui să primească pentru munca sa puțin peste 2 mii de lei.
"Deocamdată am făcut-o voluntar. MUSCĂ Cu ce am venit în plus, acele kituri, le-am avut personal, au mai adus și copiii, le-au cumpărat părinții că au văzut că lucrează dar așa am procedat. Sunt ori ale mele ori ale copilașilor", spune Radu Burcea, profesor de informatică.
Radu Burce este unul dintre cei 37 de profesori care predau în cadrul Centrului Județean de Excelență Timiș.
"Astăzi, acum, am aflat că sunt banii intrați în conturi și urmează să ne vireze fiecărui salariat salariile cuvenite. Dar din decembrie noi nu am fost plătiți până acum", completează Gizela Fuioagă, directorul Centrului de Excelență Timiș.
Centrul Județean de Excelență Timiș este finanțat în totalitate de primăria Timișoara. Justificarea autorităţilor pentru întârziere…
"În primul rând nu se pot efectua plăți înainte de aprobarea bugetului local. După care, sigur că s-au studiat formele prin care se pot aloca banii", explică Dan Diaconu, viceprimarul Timișoarei.
Autorităţile nici măcar nu au alocat toată suma restantă, ci au virat în contul centrului echivalentul a 4 luni din 6, cât au muncit dascălii. Chiar și în aceste condiții, cei 350 de elevi pregătiţi voluntar de dascălii centrului au adus în județ 25 de premii naționale și alte câteva zeci locale.
"Suntem destul de demobilizați în acest moment, nu putem apărea în fața profesorilor noștri spunând, da ești motivat din punct de vedere financiar, ar trebui să dai ce-i mai bun din tine", admite Aura Danielescu, inspectorul școlar general al ISJ Timiș.
Centrul Județean de Excelență Timiș nu are nici sediu. Orele se fac în mai multe școli din Timișoara.