Un tânăr din Timișoara s-a trezit cu polițiștii la ușă și cu o citație prin care este înștiințat că trebuie să dea declarații cu privire la mai multe postări instigatoare pe Facebook. Polițiștii au deschis două dosare penale în aceste sens, ca urmare a manifestațiilor antiguvernamentale din decembrie anul trecut, iar bărbatul va fi audiat ca martor. În spațiul public au apărut reacții potrivit cărora acțiunea ar avea ca scop intimidarea protestatarilor și reducerea numărului lor la astfel de acțiuni.
Răzvan Codreanu este un tânăr de 27 de ani, care și-a asumat rolul de organizator al mai multor proteste antiguvernamentale în Timișoara. La începutul săptămânii, a primit acasă o citație să se prezinte la declarații la sediul IPJ Timiș.
”Din câte am înțeles este vorba despre postări pe Facebook, nu știu să vă spun foarte multe pentru că nici eu nu știu despre ce e vorba. Au spus că au mai multe postări, voi merge acolo împreună cu un avocat. Sunt în calitate de martor, susțin valorile democratice, am organizat zici de proteste aici în Timișoara, legal, avizate de primărie, nu a fost niciun act de violență, incidente care să se fi întâmplat aici în Timișoara deci nu văd care ar fi problema de fapt", a declarat Răzvan Codreanu, protestatar.
Într-un comunicat al Inspectoratului Județean de Poliție Timiș, se arată că: "Cercetările se efectuează pentru siguranța comunității și a persoanelor care participă la manifestații, ca urmare a postărilor pe rețelele de socializare a unor mesaje prin care cetățenii sunt îndemnați la săvârșirea unor acte de violență. Instigarea publică este o infracțiune prevăzută de articolul 368 din Codul Penal și este pedepsită de lege".
Liderii mișcărilor civice din Timișoara spun că deschiderea acestor dosare penale sunt încercări de intimidare ale protestatarilor.
”Este în mod cert și asta vrem să și atragem atenția Inspectoratului de Poliție Timiș, este în mod cert o încercare politică de intimidare. Ceea ce zic dumnealor acuma este o trecere a unei linii roșii și lucrurile astea nu sunt bune pentru sănătatea democrației pentru că politica este una și activitatea noastră democratică și constituțională așa cum vrem noi să o facem este altceva. Eu zic că dimpotrivă, toate lucrurile astea asigură și mai mare suport popular", a declarat Daniel Vighi, vicepreședintele "Societatea Timișoara".
În același comunicat al Inspectoratului Județean de Poliție este precizat și faptul că pentru instigare publică au fost folosite mai multe tactici.
"Sub protecția anonimatului, a existat tendința ca utilizatorii de bună-credință să fie manipulați, cu ajutorul unor tactici ascunse în interes propriu, prin comentarii, lansarea unor teme/știri false, partajarea unor articole, incitarea la acte de violență", se arată în comunicatul trimis de IPJ Timiș.
Cele două dosare penale deschise pentru această infracțiune sunt coordonate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Timișoara. Instigarea publică se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă.
Reporter: Alexandra Marian
Operator: Dan Petcu