Doi tineri din Timișoara au creat o aplicație și o pagină web dedicate exclusiv mersului trenurilor, care să îi ajute pe pasageri să se bucure de călătorie. Aplicația le oferă utilizatorilor posibilitatea să găsească rute între oricare 5 stații diferite, indiferent de operator și, în plus, îi dă călătorului date despre posibile întârzieri. Instalarea ei este gratuită, iar cei interesați o pot folosi și fără să fie conectați la internet. „Aici este pagina de configurare a unui traseu. Cred că este foarte intuitiv. Plec din Timișoara și vreau să ajung la București”, povestește Cristian Filip.
Cristian Halca și Cristian Filip au început să lucreze la acest proiect în anul 2014.
„Am avut ceva experiență în Europa, plimbându-mă cu trenurile. Am observat că oamenii nu mai stau la gară să verifice când vine un tren și se uită pe un telefon, mai ales pe aplicații mobile”, explică Cristian Halca.
„Am spus lucrurilor pe nume. Trenul meu, cred că asta caută fiecare, caută un tren care să-l foilosească. Am pus lucrurile acolo cât mai frumos, cât mai accesibil, ca să impresionăm cu ceva”, continuă Cristian Filip, colegul său.
Pagina web a tinerilor din Timișoara are o interfață prietenoasă și oferă informații despre toate rutele oferite de operatorii publici și privați din România, inclusiv despre prețul biletelor. Toate datele de pe site se regăsesc și în aplicație.
„Atunci când au mai multe întrebări despre o posibilă legătură, călătorii nu mai trebuie să apeleze la biroul de informații sau la avizierul din gară. Pur și simpălu, pot să intre pe aplicație” - Mihaela Crețu, reporter Digi24 Timișoara.
„În plus, aplicația le oferă utilizatoriilor informații despre fiecare stație în care oprește trenul, le oferă date concrete despre posibile întârzieri și o alarmă atunci când ajung la destinație” - Mihaela Crețu, reporter Digi24 Timișoara.
Aplicația poate fi descărcată gratuit pentru telefoanele cu sistem de operare android. Toate datele sunt disponibile și offline, astfel că utilizatorul nu trebuie să fie conectat la internet.
„Mi se pare o idee foarte bună, mai ales acuma când toată lumea e cu gadgeturile.”
„Fiind student, sunt conectat întotdeauna, am smartphone-ul la-ndemână și mă ajută oriunde aș fi în oraș. E foarte utilă, nu mai trebuie să vin la gară.”
„Cu siguranță mă ajută, călătorind cu trenul foarte des.”
Aplicația și site-ul au fost lansate în luna decembrie a anului trecut. Pe viitor, tinerii speră să colaboreze cu operatorii feroviari din România și să aducă îmbunătățiri ambelor platforme.