Dorin Galbenu este din Târgu Jiu, iar până să ajungă la facultate a obţinut două medalii de bronz și una de argint la olimpiadele naționale la Informatică. Acum este unul dintre studenţii cu care Facultatea de Informatică a Universităţii de Vest din Timișoara se laudă. ”Pe domeniul pe care vreau eu să studiez informatica am înteles că Universitatea de Vest are una din cele mai bune facultăți din țară. Profesorii sunt foarte apropiați de elevi, ne explică foarte bine conceptele. În mod cert, mă văd să lucrez în acest domeniu, ideal ar fi la Google sau Microsoft”, spune Dorin Galbenu.
Idealuri asemănătoare are și Teodora Voinea, o tânără de 19 ani din Hunedoara. A găsit în Informatică o provocare și a înfruntat-o cu brio la olimpiadele naționale, unde a obținut mențiuni. Teodora se vede lucrând peste hotare, motiv pentru care a ales să studieze materiile într-o limbă străină: ”Sunt la predare în limba engleză și mi se pare ca în filme, toți profesorii în limba engleză, mi se pare că ne ajută și pe noi. Visul meu este să fac practică la MicrosofT și, spuneam eu, să inventez Iphone 10”.
Reprezentații Universității de Vest din Timișoara susțin că numărul studenților care au în portofoliu diplome la olimpiadele naționale este în creștere. Anul acesta, 11 olimpici au ales Facultatea de Matematică și Informatică, alți zece s-au înscris la Facultatea de Fizică și nouă elevi cu rezultate bune la olimpiadele naționale sunt acum studenții Facultății de Litere, Istorie și Teologie de la UVT. Asta, deși puteau să aleagă orice altă universitate din țară.
”Și anul acesta avem un număr de 47 de studenți olimpici la fazele naționale și internaționale. Anul trecut am avut 44, deci suntem în creștere. Concurența vine în primul rând din partea celolalți studenți care vor și ei să fie mai buni, dar și din partea profesorilor. În momentul în care ai un olimpic în față, sigur te întrebi acasă de două ori daca ești suficient de bun”, afirmă Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara.
Chiar dacă a fost ca un magnet pentru olimpicii din ţară, Universitatea de Vest nu a atras chiar câţi studenţi şi-ar fi dorit. Aproape 2.500 din locurile puse la bătaie în acest an au rămas neocupate, majoritatea la cu taxă. În momentul de față, aproape 18.000 de tineri învaţă la una din cele 11 facultăţi ale unităţii de învăţământ superior, din care aproximativ 3.000 se află în primul an de studiu.
Reporter: Raluca Popa
Operator: Viorel Jiva
Editor web: Călin Țenche