”Deci nx(n-1) e răspunsul, iar demonstrația se poate face printr-o metodă foarte simplă”. Cu formule din materia pentru anul I de facultate și așezați în amfiteatru, elevii de clasa a XI-a pot fi ușor confundați cu studenții aflați la început de drum.
Deși în mod normal sunt în vacanță, tinerii care s-au înscris la Universitatea de vară și-au luat în serios statutul de studenți. Iar pentru mulți dintre ei, experiența a venit cu avantaje numeroase: ”Sincer, e mai bine decât la școală unde mi se pare mai formală atmosfera. Eu îmi doresc să studiez informatica în viitor, și am zis că e o oportunitate bună și am zis să profit de ea”, ”E mult mai destins aici, la liceu e mult mai strictă, eu sunt din București, iar aici atmosfera e degajată. Facem și o recapitulare să intrăm mai bine în materie, dar mi s-a părut o materie accesibilă”, ”De exemplu la liceu, colegii mei sunt mai slab pregătiți în informatică și aici e mai bine, avem cu cine să vorbim”, ”E foarte interesant. Sunt la profil de mate-info, iar Informatica e un domeniu pe care aș vrea să îl urmez”.
”Ei sunt interesați, am reușit să comunic foarte bine cu ei, răspund foarte repede la întrebări. Nu aș putea spune că se vede o diferență mare între elevii de clasa a XI-a și cei din anul I de facultate, pentru că eu am acest curs și la anul I. Le-am explicat încă de la început că nu e vorba de un curs, nu se dau note, nu există examen, deci suntem într-un mediu relaxat”, afirmă Daniela Zaharia, profesor de Informatică.
Avantajul principal al elevilor este că vor fi îndrumați spre alegerea unei facultăți, pentru a face o alegere bună la finalizarea liceului. Așa că tinerii s-au putut înscrie la cursurile pe care le consideră atractive.
”Participanții de la WSU au putut opta pentru una dintre cele 11 facultăți din cadrul Universității de Vest din Timișoara, iar cei mai mulți participanți i-am avut la Informatică, în jur de 30, la FEEA, unde sunt 24 de participanți, și la Facultatea de Chimie-Biologie-Geografie, unde sunt 22-23 de participanți”, spune Deian Moisescu, organizator West Summer University.
Iar dincolo de cursuri, pe parcurul celor două săptămâni, elevii vor avea parte și de activități de divertisment. Şi ca să simtă toate aspectele vieţii de student, tinerii sunt cazați într-un cămin al Universității de Vest.
”Activitățile educative reprezentă cam 60%, dar se îmbină foarte bine cu distracția. Avem un tresure hunt prin oraș, unde după turul orașului vor trebui rețină ct mai multe, ca apoi să găsească mai multe puncte și obiective importante din oraș, avem evenimente culturale, un concert de muzică folk și un eveniment cu Emil Kindlein”, ne-a informat Deian Moisescu.
La cursurile Universităţii de vară participă 180 de tineri din 28 de județe din țară și, în premieră, nouă elevi din Republica Moldova. West Summer University este la a IV-a ediție și se desfășoară în perioada 23 iulie - 6 august.
reporter: Raluca Popa
operator: Viorel Jiva, George Ștefăniță
editor web: Călin Țenche