La ediţia din acest an, nu doar clătitele au fost pe alese. Bucătarii au scos din cămări şi umpluturi de tot felul. Pofticioşii s-au putut delecta, de exemplu, cu dulceaţa din gogonele sau din coajă de pepene verde.
”De obicei, românii mânâncă XXL! Cam aşa ceva. Cu cât mai mare cu atât mai bine! Cam asta e ideea!” - Şi la umpluturi? ”Gama este foarte diversificată, sunt peste 50 de umpluturi care se adapta la o clătită”, spune un vânzător de clătite.
- Au clătitele vreun secret? Sau cum se fac ele? ”Au un secret. Depinde de ingrediente. Dacă sunt ouă proaspete, cu făină proaspătă, ies foarte bune”, adaugă o vânzătoare.
Pentru alţii, festivalul a fost un prilej să promoveze produsele din zona din care au venit, fie că au avut sau nu legătură cu clătitele. Vrem şi reuşim să ne promovăm toate produsele noastre tradiţionale din oraşul Nădlac. E vorba de salamul de Nădlac, e vorba de slănină de porc Mangaliţa, fără colesterol”, anunță Vasile Ciceac, primarul din Nădlac.
Indiferent că au fost ademeniţi de mirosul de clătite sau de grătare, turiştii s-au declarat mulţumiţi. - Cum ţi se par clătitele în aer liber? ”Bune! Îmi plac”, - Îţi place clătita în general sau numai la festival? ”În general”, - Ce are ea special? Ce-ţi place la ea? ”Ciocolata!”, - Este clătita un aliment care ocupă un loc important pe masa românilor, în general? ”Da. Da. Când e vorba de ceva dulce şi repede de făcut, faci clătite!”, -Merită clătita ca şi aliment un festival atât de mare? ”Da, merită, merită! Măcar cu atâta Moneasa să aibă ceva. Festivalul ăsta! Văd că s-a adunat multă lume”.
”Ne-am tot gândit ce putem să facem, un festival care să nu ne coste foarte mult, în sensul de a produce ceva şi iată, ne-am gândit la clătite şi am ajuns la a 14-a ediţie”, spune Zoltan Lovasz, organizator.
Cele mai scumpe sortimente de clătite au costat 10 lei, dar au fost standuri unde s-au servit gratuit. În total, în cele două zile de festival, în staţiunea Moneasa, au fost coapte peste 20.000 de clătite de diferite mărimi.
reporter: Dan Codre
operator: Cristian Kovacs
editor web: Călin Țenche