Gospodăriile în care ardeiul de boia se păstrează şi prelucrează aşa cum spune tradiţia sunt puţine. În una dintre ele, tanti Victoria face şi acum ce a învăţat de la bunici. După ce adună ardeiul, îl lasă la uscat, într-o încăpere cu temperatură ridicată.
Treaba nu-i una uşoară, iar procesul este extrem migălos. Cel puţin 20 de zile, totul e supravegheat non-stop.
Sunt reguli sfinte, respectate de zeci de ani, pentru un rezultat fără cusur.
Calitatea condimentului autohton este confirmată de specialiştii preparatelor din carne, care o folosesc în proporţii importante.
Ioan Popovici a colaborat ani buni cu producători autohtoni de boia, însă în ultima vreme, îi e tot mai greu să găsească în ţară condimentul de care are nevoie.
O idee care pune în prim-plan boiaua tradiţională aparţine specialiştilor de la Universitatea de Agronomie din Timişoara.
Cu finanţare europeană, a fost înfiinţat un solariu modern, de 45.000 de euro, în care ardeiul de boia a fost cultivat pe 400 de metri pătraţi.
Pe piaţă, preţul unui kilogram de boia este cuprins între 40 şi 50 de lei. Primele culturi de ardei de boia din Româia au fost înfiinţate în zona Timişoarei, în jurul anului 1923. La sfârşitul secolului XIX, acesta cucerise deja tot Ardealul. În prezent, în România, sunt cultivate cu ardei de boia aproape 19.000 de hectare.