Până să ajungă medic, Alexandru Cârstea a fost voluntar timp de patru ani la camera de gardă a Spitalului Judeţean din Timişoara. În primă fază în grija lui nu ajungeau cazurile grave. Trata pacienţii de răceli sau persoanele cu răni superficiale. Acum este om de baza la Unitătatea de Primire a Urgenţelor.
Anul acesta 30 de tineri au depus cereri pentru a face voluntariat. Doar 10 vor fi aleşi şi vor ajunge să lucreze alături de personalul de la SMURD. Fiecare voluntar urmează un curs teoretic de o lună şi mai apoi pune în practică ce a învăţat. Selecţia se face în funcţie de îndemânarea de care dau dovadă.
Cei mai buni dintre voluntari sunt rasplătiţi. Primesc şansa de a lucra pe elicopterul SMURD sau de a deveni membri ai echipelor de intervenţie medicală rapidă. Pacienţii sunt încântaţi, mai ales că ştiu că nu sunt mulţi tinerii dispuşi să îşi asume asemenea responsabilităţi.
Voluntarii muncesc, în medie, opt ore pe săptămână, iar atunci când bugetul Unităţii de Primire a Urgenţor o va permite vor avea ocazia să fie şi angajaţi pe posturi de asistent sau brancardier.