Aşa arată Calea Speranţei, strada care duce în cel nou cartier din comuna Ghiroda. Gropi, noroi, şanţuri. Nici măcar maşinile de intervenţie nu pot ajunge la destinaţie: ”O poveste ”minunată” a fost când o vecină a avut nevoie de salvare şi salvarea a rămas împotmolită pe Calea Speranţei”.
Laura Laurenţiu s-a mutat în Ghiroda în anul 2008. Cu un an înainte a primit autorizaţie de la primărie pentru construire şi promisiunea că va primi toate condiţiile, ca la oraş. Nu a fost însă aşa. După o investiţie de peste 200.000 de euro în teren şi locuinţă şi cu impozite locale de 1.100 de lei anual, femeia a ajuns să circule prin noroi, praf şi buruieni.
”Apreciez în continuare liniştea şi fazanii cu care ne mai întâlnim pe drum, dar nu pot să nu fiu iritată de starea drumurilor, de faptul că am ajuns să fim izolaţi. Nu ne mai vizitează prietenii, nici noi nu putem să îi vizităm uneori, pentru că nu putem ieşi din cartier”, afirmă ea.
Mai mult decât atât, rețeaua de electricitate din cartierul de vile a fost făcută tot pe banii locatarilor. ”Instalaţia de electricitate este făcută de către proprietari. Am fost 15 participanţi, am plătit 35.000 de euro”, precizează Laura Laurenţiu.
Şoferii îşi strică maşinile prin gropi şi noroaie, iar pietonii circulă cu încălţăminte de cauciuc. Iar puţina piatră de pe străzi a fost pusă tot de locatari. ”Ăştia sunt eleganţi. Mergem cu cizme de cauciuc până la staţia de autobuz. Şi acolo punem cizmele de cauciuc în sacoşă şi mergem la şcoală”, spun ei.
Drumurile nu au fost asfaltate niciodată. Primarul comunei, Vasile Cadariu, aşteaptă mulţumiri de la locatari pentru că, spune el, a introdus reţeaua de apă şi canal. Acestea nici măcar nu funcţionează.
Şi în comuna Dumbrăviţa locuitorii vilelor de lux se plâng de aceeaşi problemă. Când plouă, nu pot ieşi fără cizme de cauciuc din casă. Și asta pentru că, din 130 de kilometri cât are reţeua stradală, numai 36 au asfalt. Pe celelalte drumuri se circulă ca în Evul Mediu.
Reporter: Caterina Ledrer
Operator: Adrian Ionescu
Editor web: Călin Țenche