Faţă în faţă cu cei peste 100 de oameni din mediul rural care au luat parte la cursuri de calificare în construcţii, pază şi securitate, alimentaţie sau îngrijire bătrâni, într-un proiect european de două milioane de lei, au stat reprezentanţi de la o agenţie de recrutare, un supermarket, un call-center, o firmă de construcţii şi una de confecţii. Companii care au nevoie de angajaţi şi au ales să îi caute la sat.
Denis Mincă, inspector resurse umane în cadrul unei firme de confecţii, ne-a declarat: "Din propria experienţă pot spune că angajaţii din mediul rural sunt mult mai stabili faţă de cei din oraş. E o fluctuaţie mult mai mică de personal, ceea ce înseamnă că nu stai în permanenţă să investeşti într-un om nou, să treacă perioada de pregătire la tine, de acomodare şi apoi să dea randament efectiv".
"Fiind dificilă recrutarea în Timişoara şi în celelalte sedii, Sibiu, Reşiţa şi Cluj, fiind oraşe mari, companiile recrutează cât mai mult, e un atac mare, iar atunci e important pentru noi să vedem şi celelalte opţiuni, chiar şi la sat", ne-a precizat Cristina Lupu, responsabil recrutare call-center.
"Există şi în mediul rural persoane cu calificări, care poate nu au un loc de muncă pentru că le este dificil să ajungă în oraş, pentru a lucra la diverse companii şi atunci se plafonează aici, în agricultură sau în alte domenii, dar nu numai. De obicei, persoanele ce lucrează la sat sunt predispuse să plece să lucreze în străinătate", spune Anca Romoniţă, job manager în cadrul unei agenţii de recrutare.
Angajatorii încearcă să-i aducă pe aceşti oameni în firmele de la oraş, în contextul în care, în judeţul Timiş, se înregistrează cea mai scăzută rată a şomajului din România, de 1,7 %, de trei ori mai mică decât media la nivel naţional. La finalul lunii august 2013, în bazele de date ale Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, 173.600 dintre şomeri erau din mediul urban, iar 269.900, din mediul rural.
reporter: Manuela Strinu
operator: Viorel Jiva
editor web: Răzvan Bulacu