Taxele de studiu pornesc de la 1.000 de euro, în Olanda şi ating pragul maxim în Elveţia şi Franţa, ţări în care studiile superioare ajung să coste până la 25.000 euro pe an, cum este cazul Paris College of Art.
Printre cei care nu s-au speriat de taxe s-a aflat şi Giulia Golosie. Deşi e doar în clasa a XI-a, tânăra a venit la târgul universităţilor şi şi-a depus candidatura la mai multe facultăţi de turism. ”Am încercat și în Olanda și în Marea Britanie și aștept să văd cât mai multe oportunități. Sunt foarte curioasă să învăț în afara țări, îmi place”, spune Giulia Golosie, elevă.
Alţi români au gustat deja din experienţa studiilor în străinătate. Marius Adam a plecat din țară în anul 2012, iar acum este bursier în anul III la Facultatea de Psihologie din cadrul Universității Worcester din Anglia. Ca să înveţe acolo, tânărul a făcut un împrumut de 9.000 de lire, în primul an de studiu, cu care să-şi acopere cheltuielile. Banii îi va returna numai în momentul în care va avea un câştig anual de 21.000 de lire, iar în cazul în care în 15 ani nu va ajunge la această sumă, datoria va fi suportată de Guvernul britanic.
”Am aplicat pentru împrumut după ce am fost acceptat la Universitate. Este o oportunitate și o diferență de la cer la buricul pământului, este Vestul Europei, este stilul de viață, asta îmi place, stilul de viață”, afirmă Marius Adam, student al Universității Worcester, Anglia.
Printre domeniile cele mai căutate la univesităţile din străinătate se află managementul, turismul și IT-ul. ”Aș vrea să studiez în Management, dacă se poate. M-ar interesa Austria, Germania”, ”Mă gândesc să studiez în Olanda pentru că Hotel School the Hague este foarte atractivă și oferă foarte multe oportunități în carieră”, ”Avem mai multe oportunități, putem să facem ceva pentru noi, pentru că, sincer, țara noastră nu oferă prea multe”, spuneau tinerii.
”Cele mai tentante oferte vin din partea Universităților care vin din UE pentru că statele din UE oferă anumite avantaje financiare cetățenilor europeni, cum ar fi Danemarca, unde nu trebuie să plătim nicio taxă de școlarizare”, precizează Bogdan Kochesch, organizator RIUF.
Potrivit statisticilor oferite de organizatorii târgului de universități, peste 40.000 de români studiază la instituţii de învăţământ superior din străinătate.
Reporter: Corina Sfia
Operator: Viorel Jiva
Editor web: Călin Țenche