Reacțiile vin după ce ideea unei fuziuni a centrelor universitare a fost reluată de rectorul Universității de Vest din Timișoara. Marile Pirtea crede că în acest fel învățământul superior din Capitala Banatului ar putea urca în topurile înternaționale. După modelul altor instituții de învățământ superior din străinătate, rectorul Universităţii de Vest din Timişoara crede că în acest fel, instituția ar fi mai bine cotată şi ar beneficia de numeroase avantaje.
„Avantajele sunt multiple, de la reducerea consturilor de adiministrare și de dezvltare a unei astfel de universități , dar nu acesta este principalul argument ci forța și vizibilitatea pe care o astfel de instituție ar putea să o aibă în competițiile internaționale. Caracterul complementar al unei astfel de universități i-ar da o forță incredibilă”, susține Marilen Pirtea – rectorul Universității de Vest din Timișoara.
Un alt argument adus în discuție de conducerea UVT este și diversitatea domeniilor de studiu. În opinia rectorului, unificarea ar însemna şi o eficientizare a procesului de predare, în condiţiile în care universităţile au profiluri comune, cum ar fi Managementul, Comunicarea, dar și Chimia sau Kinetoterapia. Chiar şi aşa, nu toți rectorii de universități împărțășesc aceste idei.
„Învățământul agricol și vorbesc de procesul didactic, practică, laboatoare șamd, are specificul său. Din această perspectivă consider că alipirea unei universități agricole la o universitate metropolitană nu ar aduce avantaje la învățământul agronom”, explică și Paul Pîrșan – rectorul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului.
Conducerea universității de agronomie consideră că baza materială a universității, mai exact terenurile deținute, ar putea avea de suferit.
„Aceste terenuri trebuiesc foarte bine gestionale. Ele constituie până la urmă fundamentul activităților de practiă, de cercetare în domeniul agricol”, continuă Pîrșan.
Reprezentanții Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș”, în schimb, sunt deschişi în privinţa colaborării, însă o consideră greu de realizat. Acest lucru a fost confirmat și de o inițiativă mai veche de alipire cu Universitatea Politehnica.
„Împreună cu UPT noi am dorit acum câțiva ani fuziunea și ne-am lovit de foarte multe aspecte. MUSCĂ Sunt câteva probleme care țin de patrimoniu și de legislație, cum permite legislația colaborarea concretă între noi. Pentru că noi ca oameni, ca profesori universitari, ca cercetători și ca intelectuali nu avem nicio problemă în a colabora”, s-a exprimat Andrei Motoc – purtător de cuvânt al Universității de Medicină și Farmacie Victor Babeș, Timișoara.
Universitatea Politehnica din Timișoara nu a dorit să comenteze deocamdată acest subiect. În cele patru instituții de învățământ din Timișoara învață în momentul de față aproximativ 30.000 studenți.
Reporter: Raluca Popa
Operator: Andrei Marina