Ultimul proiect câstigat de Castelul Corvinilor este unul cu finanţare norvegiană, derulat prin Ministerul Culturii. 4,3 milioane de lei vor ajunge la Hunedoara, acolo unde va fi amenajată, până în luna aprilie a anului viitor, în curtea exterioară a castelului, o casă a breslelor. Într-o clădire care datează din 1640, turiştii vor putea vedea pe viu cum se lucra şi ce unelte foloseau meşterii din secolele XVIII-XIX.
”Turiştii vor putea observa în aceste încăperi activităţi specifice breslelor meşteşugăreşti, respectiv cizmari, croitori, ţesători, pielari. Un anumit spaţiu va fi dedicat meşteşugarilor romi, respectiv activităţilor de argintar, lingurar, căldărar”, afirmă Sorin Tincu, directorul muzeului.
”Deja castelul trebuie să treacă la un alt nivel pentru turişti. Avem 300 de mii într-un singur an, ne aşteptăm să fie jumătate de milion de turişti, deci trebuie să le oferim şi altceva pe lângă vizitarea castelului. Asta ne dorim, încet, încet, să ajungem o principală destinaţie turistică a Transilvaniei”, este opinia lui Dan Bera, administrator al Castelului Corvinilor.
Muzeul va fi organizat pe două paliere. Pe de o parte, se urmăreşte promovarea turistică a castelului şi a zonei, iar pe de altă parte are în vedere şi latura ştiinţifică, de cercetare, conservare şi punere în valoare a patrimoniului.
”Noua entitate muzeală se numeşte muzeul de arheologie, istorie şi etnografie Hunedoara”, ne-a spus Sorin Tincu.
Administratorii monumentului gândesc acum strategii pe termen mediu şi lung. Iar pariul lor este să aducă în Hunedoara turişti care nu plece din oraş după câteva ore, ci să fie motivaţi să rămână în zonă preţ de mai multe zile.
”Probabil că vor apărea unităţi de cazare, de masă. Eu sunt de părere că castelul are un potenţial turistic foarte mare, iar numărul de turişti poate să crească până la 1 milion pe an”, ne-a declarat Costin Tinca, director Castelul Corvinilor.
Doar în minivacanţa de 1 mai, castelul a fost vizitat de peste 12 mii de persoane. Turiştii vin la Hunedoara chiar şi în timpul săptămânii şi pleacă de fiecare dată mulţumiţi de ceea ce au văzut:
”Este foarte frumos şi atractiv pentru turişti, noi nu suntem din zonă”,
- Ce e deosebit la el? ”E foarte vechi”, - E şi bine conservat? ”Eu zic şi da şi nu. Sunt anumite porţiuni degradate care trebuie reparate”,
”Dacă se vor ocupa cei în măsură să-l refacă, să îl promoveze, ar merita să fie mult mai bine promovat, pentru că noi avem o ţară foarte frumoasă”.
Următorul eveniment organizat la castel este Noaptea Albă a Muzeelor, atunci când, odată cu lăsarea întunericului, curtea interioară va fi luminată de sute de leduri, pe fundal de muzică medievală.
România, în ierarhia europeană a castelelor. Castele Bran și Corvinilor, printre cele mai frumoase
Reporter: Andrada Velciov
Operator: TIberiu Mariş
Editor web: Călin Țenche