Așa arată locația denumită de către fotografi Tunelul dragostei, după celebrul obiectiv turistic din Ucraina care este aproape identic. Cei care l-au găsit sunt norocoși pentru că doar coordonatele GPS te ajută să îl găsești.
Suntem pe drumul național 68, în județul Caraș Severin, iar singurul drum de acces spre tunelul cunoscut de mulți dintre turiști este acest drum de pământ. Niciun indicator nu arată că, de fapt, cărarea duce spre obiectivul turistic. ”Nu sunt decât niște indicii, în rest nu se știe cum se întră în această zonă. Au fost niște tineri care umblă pe internet, pe site-uri și și-au dat seama despre ce vorbesc, altfel nu știam”.
Chiar şi pentru localnicii din Obreja, cea mai apropiată localitate, aşa-numitul tunel al dragostei este o enigmă. Este un tunel pe calea ferată, aici la 1 km de Obreja, sunteți din localitate? ”Da, sunt, dar nu știu pe acolo”, Nu, imi pare rău, nu. Eu sunt aici de când m-am născut, aici am crescut, cu părinții mei, cu bunicii mei, dar nu am auzit așa ceva”, - Deci nu ați auzit? ”Nu știu nimic, îmi pare rău”.
Reprezentanţii companiei de căi ferate nu vor să audă de niciun un obiectiv turistic, ba chiar susţin că zona ar trebui curaţată de vegetaţie pentru a se asigura libera trecere a garniturilor de tren, dar şi pentru siguranţa călătorilor.
”Nu exista obiectiv turistic decât în accepțiunea unor fotografi. În zona căii ferate nu are nimeni voie să intre la 20 m de ea decât persoane autorizate cu veste avertizoare pe ei. Numai la noi se întâmplă asta, intră cine vrea cum vrea. Deci noi nu avem ce să promovăm, dimpotrivă ar trebui să facem curat acolo”, este opinia lui Mircea Benec, reprezentant CFR.
Pe de altă parte, pe calea ferată dintre Caransebeş şi Bouţari nu mai circulă trenuri de călători din decembrie 2012, cand operatorul privat de transport a decis că traseul nu este profitabil. Calea ferată este circulată acum doar de unele trenuri de marfă, care aprovizionează firmele din zonă.
reporter: Raluca Popa
operator: Viorel Jiva
editor web: Călin Țenche