Nici n-a început bine şcoala, că părinţii sunt nevoiţi să-i ţină pe copii acasă. Virozele au rărit numărul celor care frecventează grădiniţele şi au umplut cabinetele medicilor de familie.
”Acum venim de la medic, acum am luat antibiotic că ea e foarte răcită”, - Din colectivitate? ”Daaa, de la şcoală”, - Aşa e în fiecare an? ”În fiecare an, ea e mai bolnavă”, - Şi ce faceţi, îi luaţi acasa? ”Astăzi am lipsit că nu putea nici să vorbească”, ”I-am tratat pe-acasă, cu ce e posibil, câteodată când au o problemă. Mergem cu ei cu haine mai groase dimineaţa”, spun părinții.
Deşi e abia luna septembrie, temperaturile scăzute i-au determinat pe reprezentanții unităţilor de învăţământ să facă demersuri către societatea de termoficare pentru a primi căldură.
”La triaj, când mergem dimineaţa la prezenţă, doamna educatoare ne prezintă: am o fetiţă, am un băieţel care e cu probleme. Şi rugăm mămica, tăticu', să vină şi să luăm toate măsurile, îl ducem în cabinetul medical, iar la cererea părintelui îi administrăm tratament şi îl trimitem la medicul pediatru”, afirmă Mariana Ingricean, asistentă medicală la Grădiniţa Nr. 26 Timişoara.
Mulţi dintre părinţi îşi tratează singuri copiii. O idee greşită, spun medicii, pentru că afecţiune s-ar putea agrava.
”Sfătuim părinţii ca, la primele semne de îmbolnăvire, să apeleze la medicul de familie şi să nu procedeze la automedicaţie, în mod special la a lua antibiotice fără indicaţie medicală deoarece nu întotdeauna acest medicament se indică la anumite tipuri de răceli”, precizează medicul de familie Elisabeta Spătaru.
În ultimele două săptămâni, la toate cabinetele medicale s-au prezentat copii cu simptome de viroze sau infecţii respiratorii.
Reporter: Maria Rohnean
Operator: Viorel Jiva
Editor web: Călin Țenche