Primele rezultate ale Bacalaureatului au apărut la avizierele liceelor din Timiș în jurul orei 11:
”9,30, 9,70 și 9,70”, - Și ești bucuroasă de rezultat? ”Da”, - Te așteptat să iei note așa mari? ”Nu. Credeam că o să fie puțin mai mici”.
”8,58 media generală”, - Și te-ai așteptat la o medie ca aceasta? ”Da, pentru că au fost subiectele destul de ușoare”.
Mai emoționați decât elevii au fost părinții. Unii dintre ei au fost impresionați până la lacrimi de reușita copiilor:
”E băiatul meu și a reușit(n.r. - îl îmbrățișează) - Cât ai luat? ”6,96”, - Și ești bucuros. ”Da, mulțumesc lui Dumnezeu”.
”Foarte bine. A luat 10 la română, 9,90 la istorie și 9,25, media generală 9,71”, - S-a pregătit mult pentru asemenea rezultate? ”Da”.
Simina Ardelean este unul dintre elevii din Timiș care a obținut media generală 10 la Bacalaureat. A terminat Filologia la Liceul Pedagogic „Carmen Sylva” din Timișoara și a fost șefă de promoție, după ce am încheiat toate cele douăsprezece clase cu media generală 10. Munca depusă în anii de școală s-a văzut și la examenul de maturitate.
”Sunt foarte bucuroasă că am reușit această performanță, pentru că am muncit, am învățat. Nu pot să zic că m-am lăsat pe ultima perioadă, dar a fost foarte ok. Nu mă așteptam, dar speram”, afirmă ea.
Tânăra de 19 ani plănuiește să urmeze o facultate în domeniul Științelor Comunicării: ”Îmi place foarte mult să vorbesc cu oamenii să socializez și sper să mă ajute”.
”Este un copil de excepție, extrem de seriosă și mereu pregătită. În general, rezultatele reflectă nu doar gradul de inteligență al elevilor, ci și disponibilitatea lor spre efort”, ne-a declarat Elena Jebelean, profesor la Liceul Pedagogic „Carmen Sylva” din Timișoara.
Pe lângă cele 9 medii de 10 obținute la Bacalaureat de elevii din Timiș, tinerii au obținut și 138 de note de 10 la Matematică, alte 42 de note maxime la Limba și Literatura Română și 31 de note de 10 la Istorie.
”Este o mândrie să știm că avem nouă absolvenți de clase terminale care au obținut nota zece, adică au luat nota 10 la fiecare probă pe care au susținut-o. Sunt trei elevi de la Colegiul Bănățean, trei de la Liceul Grigore Moisil, doi elevi de la Pedagogic și unul de la Loga”, spune Aura Danielescu, inspectorul școlar general al ISJ Timiș.
Promovabilitatea din acest an – 65,84% - este cu aproximativ 10 procente peste cea de anul trecut, înainte de contestații și cu aproape 12 procente mai mare decât în 2013, când 54,41% dintre tineri au trecut cu bine de testare. Dacă primul loc pe județ a fost ocupat de Liceul Teoretic Grigore Moisil cu o promovabilitate 99,32%, a fost și un liceu unde niciun elev nu a promovat examenul de maturitate, la Orțișoara.
Reporter: Raluca Popa
Operator: Dan Petcu
Editor web: Călin Țenche