Timişoara are parcă un alt farmec atunci când este privită de sus. Vântul e mai prietenos, norii se înfrățesc cu pasagerul, iar casele, maşinile şi şoselele se transformă într-o creaţie miniaturală. Sunt senzaţiile pe care orice pasager, o dată urcat la bordul unui Cessna, le simte în primele minute de la decolare.
Prieteni cu norii sunt şi piloţii care au făcut din plăcere o adevărată meserie. Urcă aproape zilnic la zeci sau sute de metri altitudine şi de fiecare dată, senzaţia este alta. Adrenalina se simte însă şi după mii de ore de zbor.
Pilotul Vladimir Petrovic ne mărturisește: „Este o slujbă grozavă, ai nevoie de multă pasiune, dorinţă de-a face asta şi foarte mult timp pentru a te pregăti continuu, până te retragi”.
Mulţi dintre timişoreni aleg zborurile de agrement pentru diferite etape din viaţa lor. Fie că doresc să-şi vadă locuinţa din avion, fie că vor câteva minute de relaxare, oamenii aleg să o facă departe de pământ. „Eram de faţă când s-a făcut o cerere în căsătorie la bordul aeronavei, noi, jos, practic, am organizat surpriza, oferind imaginea de ansamblu, bannerul Will you marry me?”, ne povestește pilotul Iulian Irimia.
Pe lângă jurnaliştii din Timişoara care au simţit vântul şi soarele mai aproape ca niciodată, prezenţi au fost şi piloţi profesionişti, însoţitoare de zbor ale unei companii private sau instructori de paraşutism. Acest din urmă sport atrage tot mai mulţi doritori.
„E o activitate dură şi trebuie să fii foarte bine pregătit, atât teoretic cât şi fizic”, afirmă Petrişor Laurenţiu, instructor de paraşutism.
Pentru a deveni pilot, nu ai nevoie decât de 2000 de euro, pasiune, determinare şi mult timp liber pentru pregătire. Pentru a încerca senzaţii care nu pot trăite la nivelul solului este nevoie doar de voinţă.
Reporter: Maria Rohnean
Operator: Cristian Axinte
Editor web: Călin Țenche