Anunţuri mari sunt afişate pe clădiri din centrul Timişoarei destinate închirierii de birouri. Unele nu au reuşit să închirieze nici măcar jumătate din spaţii. În acelaşi timp, la marginea oraşului apar clădiri noi, cu aceeaşi destinaţie. Consultanţii imobiliari au o explicaţie pentru fenomen.
”Am observat o tendinţă uşoară de a face clădiri de birouri şi în zonele mai puţin centrale unde proprietarii încearcă să se adreseze clienţilor care nu au neaparat nevoie de o imagine specială cu mulţi angajaţi care preferă să aibe condiţii financiare mai bune la facilităţi tehnice ale clădirii foarte bune”, ne precizează Felicia Vasiu, consultant imobiliar.
Principalul motiv pentru care companiile ar opta pentru birouri la marginea oraşului e reprezentat de costuri. Dacă în buricul târgului, preţul mediu al chiriei pentru un metru pătrat este de 15 euro, în zonele de la periferie poate să scadă până la jumătate.
”Este foarte bine pentu oraş pentru că contribuie la construirea unei infrastructurii pentru marile companii care doresc să investeasă sau sa îşi crească prezenţa”, ne precizează Daniel Crainic, reprezentant portal imobiliare.
Peste 30.000 de metri pătraţi de birouri au fost construiţi în ultimii cinci ani în Timişoara. Dezvoltatorii imobiliari susţin că există o cerere constantă din partea clienţilor, iar investiţia se amortizează în mai mulţi ani.
”Există o cerere constantă. Sunt firme care există deja, iar altele intră pe piaţă”, ne precizează Ovidiu Şandor, dezvoltator unui asemenea proiect imobiliar.
În cazul construcţiilor din zonele mărginaşe ale Timişoarei, investitorii s-au orientat şi spre posibilitatea folosirii unor fonduri europene. ”În ultimii ani a aparut necesitatea pentru birouri de bună calitate la preţ competitiv şi am folosit această oportunitate pentru a face această clădire de birouri. A apărut şi oportunitatea de a utiliza şi fonduri europene şi am folosit această oportunitate”, ne-a declarat omul de afaceri Emil Cristescu.
Timişoara este pe locul trei din punct de vedere al dezvoltării birourilor după Bucureşti şi Cluj.
Reporter: Marcela Sferlea
Operatori: Alin Lungu/George Ştefăniţă
Redactor: Călin Țenche