Din toamnă, clopoţelul va suna în altă clădire pentru elevii Liceului Tehnologic Agricol ”Petru Botiş”. Din cauza numărului mic de elevi, Inspectoratul Școlar Timiș a decis să comaseze unitatea de învățământ cu Liceul Silvic. În momentul de față în cladirea în care funcționează Liceul Agricol, 30% din clase sunt neocupate. La decizia autorităților din învățământ, a constribuit și procentul mic de promovare a Bacalaureatului.
”În momentul de față avem un număr de 350 de elevi, iar promovabilitatea este de 16%, sigur nu este un număr mare dar trebuie să ne gândim și la mediile de intrare ale Elevilor. Mediile lor sunt undeva între 3 și 4”, spune Cristina Jarcov, directorul Liceului Agricol „Petru Botiș", Timișoara.
Comasarea unităţilor de învăţământ va duce şi la reducerea cheltuielilor. În anul 2014, Primăria Timișoara a plătit aproape 500 000 de lei numai pentru utilităţile de la Liceul Agricol, în condiţiile în care are în administrare trei hectare de teren, unde mai funcţionează o cantină, o grădiniţă, nouă ateliere şi două terenuri de sport.
”Din această cauză am stat de vorbă cu cadrele didactice și le-am arătat. Cheltuielile enorme pe care Consiliul Local și Primăria le face întreținerea liceului și au înțeles că vor putea desfășura procesul educațiv și la Liceul Silvic. Nu se pierde caracterul de liceu agricol. Vom schimba și denumirea, probabil în Liceul Agro-Silvic”, ne-a declarat Cornel Petroman, inspector general adjunct, ISJ Timiș.
Situaţia e asemănătoare şi la Colegiul Tehnic ”Dimitrie Leonida”, pentru care varianta agreată în momentul de față este comasarea cu Liceul ”Henri Coandă”.
La Colegiul Tehnic ”Dimitrie Leonida” din Timișoara învață aproape 370 de elevi. Dintre cei de clasa a XII-a, în vara anului 2014, doar 25% au promovat Bacalaureatul. Acest lucru înseamnă că șase elevi au fost promovați din totalul de 24 care s-au prezentat la examen. În sesiunea de toamnă a examenului de maturitate procentul a crescut la 40%.
Mutarea nu va afecta orarul cursurilor, susțin reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean. În schimb, cadrele didactice titulare care nu au catedră completă pot fi repartizate către alte unități de învățământ, în urma unei evaluări de dosare. O explicație pentru scăderea numărului de elevi este dată și puținii absolvenți de gimnaziu. Dacă în 2005, în fiecare an școlile gimnaziale din judeţul Timiş aveau în jur de 10 000 de absovenți, anul trecut cifra s-a înjumătățit.
Reporter: Raluca Popa
Operator: Viorel Jiva
Editor web: Călin Țenche