Festivalul de Orgă „Timorgelfest" aduce la Timişoara cei mai renumiţi muzicieni din domeniu, veniti din America de Sud, Statele Unite ale Americii, Europa şi Asia.
Felician Roşca, directorul artistic al Festivalului "Timorgelfest", ne-a declarat: "Am căutat ca fiecare Festival să aibă o caracteristică. Avem un Festival dedicat muzicii universale, în sensul că avem organişti care vin de pe patru continente. Sunt 28 de concerte care se vor desfăşura până în 30 octombrie".
Iar la unul dintre concerte va răsuna un instrument care a trecut testul timpului. Cel mai vechi instrument din Timişoara este o orgă care se numeşte Milenium, pentru că a fost construită exact la 1000 de ani după ce poporul maghiar a venit în Banat. Orga, care se află în Biserica Sfânta Ecaterina de Alexandria din Timișoara, a fost construită special pentru întâmpinarea în Budapesta a împăratului Franz Joseph al Austriei, eveniment în cadrul căruia a fost şi premiată.
"Această orgă, în 1896, a luat premiul de aur. Însăși constructorul a cântat la această orgă, întâmpinându-l pe Împăratul Francisc", spune Fabian Robert Bajkai, organist.
Iar una dintre particularitățile instrumentului este în sunetul întârziat care se aude după apăsarea unei clape, caracteristică a orgilor vechi, pneumatice. Orga a fost creată de către Leopold Wegenstein, renumit pentru cele 237 de orgi construie și lăsate moștenire în întreaga lume.
"Este una dintre cele mai vechi orgi din Timișoara. După ce capielmaștrii cei renumiți au murit orga a fost lăsată în paragină, în așteptare iar anul acesta am reușit să recondiționăm consola", ne-a spus organistul Fabian Robert Bajkai.
În 29 octombrie, acordurile acestei orgi vor răsuna alături de ale altor 14 astfel de instrumente. Concertele vor avea loc simultan, dar în locuri diferite din Timişoara
Reporter: Corina Sfia
Operator: George Şefăniţă
Editor Web: Răzvan Bulacu