”Au început să construiască blocuri noi cu suprafeţe de blocuri vechi. Asta înseamnă că se orientează spre apartamente cu o cameră de 30 de metri pătrați, apartamente cu două camere de 50 de metri pătrați şi trei camere cu 70 metri pătrați”, spune Horațiu Taflan, consultant imobiliar.
”Construim unităţi locative mici. Ne asigurăm finanţarea din vânzarea integrală a unui bloc, trecem la al doilea, la al treilea, deja suntem la al cincilea”, afirmă Laura Buga, dezvoltator imobiliar.
Şi tocmai asigurarea finanţării i-a determinat pe dezvoltatori să fie deschişi la negocieri. Potrivit unui studiu realizat de un portal imobiliar, în luna iulie s-a înregistrat o scădere a preţului la apartamentele noi cu 1%. ”Datorită sezonului estival şi perioadei de concedii, majoritatea clienţilor vor să facă o achiziţie rapidă şi atunci nu se mai ţine atât de mult cont şi putem discuta de o uşoară scădere a preţurilor proprietarii sunt conştienţi şi ei că programul prima casă s-ar putea să se termine”, ne precizează Horaţiu Taflan.
Instabilitatea la locul de muncă este un factor important pentru care mulţi timişoreni nu se încumetă să îşi achiziţioneze un apartament.
Daniel Crainic, specialist în domeniul imobiliar, ne-a declarat că ”accesul la finanţare este destul de dificil în perioada asta, mai ales că s-a vehiculat foarte mult întreruperea programului Prima casa sau finalizarea lui”.
În Timişoara, un metru pătrat util într-un apartament nou se vinde cu aproximativ 1.000 de euro. Preţul este însă dictat de mai mulţi factori: localizare, număr de camere, finisaje sau existenţa unui loc de parcare.
reporter: Marcela Sferlea
operator: Alin Lugu / George Ştefăniţă
editor web: Călin Țenche