Roxana este rezident în anul V şi a venit tocmai de la Iaşi, la congresul de la Timişoara. Speră că va cunoaşte astfel medici români de peste hotare care să o primească la cursuri în clinici euopene. Este atrasă în special de sistemul de sănătate din ţările nordice.
”E bine pus la punct, toată lumea ştie ce are de făcut... bine şi în Franţa şi Belgia, unde pleacă toţi, e la fel, dar îmi plac mai mult ţările astea. Dar ce se învaţă înafară, să se pună în practică şi aici. Degeaba învaţă lucruri mai complicate şi aici nu pot fi puse în practică, le uiţi”, spune Roxana Matasariu, medic rezident, Iaşi.
De aceeaşi părere sunt şi alţi tineri din ţară, veniţi la Timişoara:
”Ăsta-i chiar planul pe care intenţionez să-l aplic în viitorul foarte apropiat, să merg să studiez, să fac o supraspecializare şi să mă întorc să aplic ce-am învăţat acolo”,
”E diferit şi nivelul este altul, performanţele sunt altele, nu neapărat talentul medicilor şi dăruirea lor, ci dotările”,
”Franţa. De ce acolo? Sunt mai apropiaţi de noi ca şi cultură, ca orice, şi acceptă studiile noastre”.
Unul dintre cei care este dispus să ajute tineri rezidenţi români a plecat în Germania în urmă cu şapte ani, iar acum conduce o întreagă secţie dintr-un spital din Bremen. Medicul ştie mai bine decât oricine cât de greu poate fi începutul peste hotare.
”Dacă ai termen de comparaţie este foarte greu. Pentru că pleci dintr-un sistem unde totul e haotic, unde pacientul nu e în prim plan şi ajungi într-un sistem unde pacientul primează. Eu am mai ajutat şi alţi colegi care nu sunt ginecologi, care lucrează pe alte secţii, pentru că... suntem români”, afirmă Gabriel Stoinescu, şef secţie obstetrică-ginecologie, Bremen, Germania
În aceeaşi clinică lucrează şi Ştefan Banda, care a plecat din România în urmă cu şase luni, însă nu se mai întoarce în ţară decât atunci când este invitat la întruniri medicale.
”Am lucrat doi ani ca specialist, aici, într-un sistem haotic, tot pe drumuri, gărzi, cabinete, spitale, voluntariat... e greu să lucrezi şi voluntar în spitalele din România, nu te primesc, n-am găsit un job, un loc de muncă stabil, şi...am plecat”, afirmă Ştefan Banda, medic primar, Bremen - Germania.
Organizatorii întâlnirii au decis să invite în special medici români, pentru a oferi tinerilor modele. Mai mult, unul dintre cei plecaţi a realizat o intervenţie medicală demonstrativă, transmisă în direct dintr-un spital din Rouen, Franţa. Tehnica utilizată este una la început de drum în ţara noastră.
”Au ce spune, sunt un model, avem nevoie de modele şi cu ajutorul lor, fără discuţie, cred că va fi mai uşor de înţeles şi de apreciat această schimbare şi de aplicat, totodată, şi în România”, ne-a declarat Bogdan Mureşan, medic primar obstetrică-ginecologie, organizatorul congresului.
Rezidenţii au discutat cu medicii, iar la final au primit promisiuni de susţinere în cazul în care doresc să urmeze cursuri în străinătate. Nimeni n-a putut garanta însă că, după experienţa de peste hotare, tinerii medici se vor întoarce în ţară pentru a inova.
Cariere în alb: sute de job-uri în străinătate oferite medicilor, la Timișoara
Reporter: Maria Rohnean
Operator: Dan Petcu
Editor web: Călin Țenche