Copilul, în vârstă de doi ani şi 10 luni, a ajuns la spital pentru o intervenţie de scoatere a polipilor, după ce a contractat o infecţie respiratorie. Medicii de la Clinica ”Bega” a Spitalului Judeţean din Timişoara au decis însă că este nevoie şi de o intervenţie de micşorare a amigdalelor. După cele două operaţii, starea copilului s-a agravat, astfel că a fost transferat în Secţia de ATI a Spitalului Judeţean. Aici a fost conectat la aparate de ventilaţie artificială. Tatăl copilului acuză acum de malpraxis medicii care au realizat intervenţiile.
”După ce l-a preluat Judeţeanul, venea (n.r.- medicul care a realizat intervenţia) să vorbească cu doctorii de acolo să zică că a făcut hemoragie, şi copilul n-a făcut nicio hemoragie, sângele şi puroiul de la operaţie s-a dus în plămâni, nu l-a aspirat. Și nici nu avea voie să-l opereze de amigdalită”, afirmă Doru Cioară, tatăl copilului.
Copilul nu putea să respire când a fost adus în secţia de ATI, iar medicii au decis ca acesta să fie sedat. ”A venit în stare post-operator, a necesitat intubaţie orotraheală, şi suport ventilator mecanic. Nu a plecat în comă, dar necesita suport ventilator”, ne-a declarat Dan Ilincariu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean din Timişoara.
După ce a fost stabilizat, copilul a fost transferat la Spitalul de Copii ”Louis Ţurcanu”, unde medicii îl ţin în continuare în comă indusă. ”În perioada post-operatorie a prezentat un episod de apnee care a necesitat o inducere a comei pentru ca, pe ventilaţie, el să fie ţinut în siguranţă până fenomenele post-operatorii dispar”, spune Mihai Gafencu, medic specialist pediatrie la Spitalul de Copii "Louis Ţurcanu" Timişoara.
Medicii de la Spitalul de Copii spun că starea pacientului s-a agravat după intervenţie din cauza excesului de ponderabilitate. Copilul are 19,5 kilograme, pe când masa normală, la o astfel de vârstă, este de doar 14 kilograme.
”Orice infecţie respiratorie este agravată de excesul ponderal la vârstă mică, la copilul de zero-trei ani, şi nu e de dorit să ne ţinem copiii obezi într-o răceală banală mult timp, indiferent dacă e complicată sau nu”, precizează Mihai Gafencu.
Copilul va mai sta cel puţin o săptămână în spital, iar în câteva zile, spun medicii, acesta va fi scos din comă indusă.
reporter: Maria Rohnean
operator: Mihai Pop
editor web: Călin Țenche