Peste 40 de puţuri forate pentru folosirea izvoarelor de apă termală există în Timiş, dar numai câteva dintre ele sunt sau urmează să fie folosite de autorităţi. Jimbolia, Lovrin şi Ciacova se numără printre locurile care pot utiliza, în viitor, aceste resurse pentru încălzirea locuinţelor, dar şi în scop turistic, pentru crearea unor centre spa, cum sunt cele din Ungaria.
Autorităţile judeţene vor să apeleze la bani europeni pentru a începe să utilizeze aceste resurse, chiar dacă investiţiile se ridică la milioane de euro. Marian Vasile, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Timiş, ne vorbește de „acele investiţii de un milion de euro per puţ forat să se poată produce şi să fie valorificate".
În prezent, potrivit autorităţilor locale, Timişul foloseşte sub 1% din resursele regenerabile de care dispune judeţul. „Noi chiar stăm pe o mină de aur. În acest moment, la nivel de judeţul Timiş, resursa geotermală, 0.01% este utilizată", susține Adrian Balaci, de la Asociaţia pentru Managementul Energiei Timiş.
Judeţele Timiş şi Alba sunt singurele din România care au pus la punct un plan energetic ce vizează dezvoltarea şi folosirea resurselor ecologice, în perioada 2014 - 2020, din fonduri europene.
reporter: Miodrag Hojda operator: Dan Şoşdean editor web: Călin Țenche