O singură tură este formată din opt dispeceri, coordonaţi de un medic, dar şi de un ofiţer al ISU Banat. Pompierii vor comunica cu dispecerii de la Serviciul de Ambulanţă Timiş, dar şi cu coordonatorii elicopterului SMURD. Cu toţii vor munci în aceeaşi încăpere, situată în sediul ISU Banat.
„Efectul devine extrem de resimţit când avem accidente rutiere, când avem calamităţi, când avem situaţii complexe în care trebuie să intervină mai multe forţe şi trebuie coordonare de lungă durată pe ele, un accident cu multiple victime, un accident cu descarcerare, un incendiu”, ni se spune.
Timişul este judeţul cu numărul 35 în care s-a implementat dispeceratul integrat. Cu toate acestea, punctul final ar fi ca toate instituţiile care coordonează diversele evenimente să fie într-un singur loc. Raed Arafat ne precizează: „Pentru un dispecerat unic, pentru toţi, este un prim pas, momentan avem la Mureş această posibilitate, în care avem şi Poliţia, şi Jandarmii, şi 112, şi tot, normal că asta poate să fie un prim pas spre o integrare şi mai mare a dispecerizării”.
Dispeceratul a fost creat cu ajutorul fondurilor primite de la autorităţile locale şi judeţe, dar şi prin intermediul Fundaţiei pentru SMURD.