Camelia Nagâţ a ajuns la spital din cauza unei sarcini extrauterine. Abia aici, medicii i-au spus care este importanţa testării pentru depistarea cancerului de col uterin. Femeia nu ştia despre ce-i vorba, deşi a fost informată de medicul de familie asupra acestei posibilităţi: ”Am aflat acum vreo doi ani, mi-a spus doctorul de familie, şi nu l-am făcut... delăsarea asta a omului, lasă că mă duc, lasă că mă duc, nu m-am mai dus. Vreau să-l fac, după ce o să mă fac bine, o să-l fac”.
Medicii cred că de vină pentru adresabilitatea scăzută este şi lipsa fondurilor alocate anumitor judeţe, acolo unde prioritare au fost programele pentru tratamentul tuberculozei sau a afecţiunilor provocate de virusul HIV.
”Merge puţin mai lent dacă discutăm la nivel regional, deoarece în acest moment avem doar în judeţul Timiş şi Caraş-Severin fonduri disponibile, pe primul trimestru, să sperăm că, din al doilea trimestru, al treilea trimestru, vor intra fonduri şi pe celelalte judeţe, este foarte greu să mobilizăm populaţia, deşi încercăm prin toate mijloacele”, spune Elena Bernad, coordonator regional al programului.
În ajutor au sărit şi reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică din Timiş. Întâlnirile cu medicii şi cu asistentele sociale din comunele din judeţ au fost de bun augur, însă nu suficiente.
”Aportul nostru este mai ales pe populaţia care nu se regăseşte pe listele medicilor de familie. Pentru că şi această populaţie are acces la acest program. Trebuie să se prezinte la un medic de familie şi medicul de familie poate să-i prescrie un bilet către centrul de recoltare”, afirmă Kaliope Silberberg, coordonatorul Departamentului de Promovare a Sănătăţii, DSP Timiş.
Programul a început în septembrie 2012. De atunci au fost testate, la nivel naţional, aproape 300.000 de femei. Numai în Timiş, aproape 15% dintre pacientele verificate sunt suspecte de cancer de col uterin.
reporter: Maria Rohnean
operator: Mihai Pop
editor web: Călin Țenche